Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Τι προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ

Σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κ. Μενουδάκος, αναστέλλεται η εκτέλεση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της με το οποίο προβλέπεται ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε. και ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές.

Ο κ. Μενουδάκος διατάσσει τη λήψη από τον υπουργό και υφυπουργό Οικονομικών των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως και τη σύσταση και τη λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον όπως προβλέπεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην απόφασή του ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Κώστας Μενουδάκος, ο οποίος αποχωρεί σε 13 ημέρες λόγω συνταξιοδότησης, επιλύει την πολιτική κρίση, που δημιούργησε το λουκέτο στην ΕΡΤ, χωρίς πάντως να διευκρινίζει αν η Δημόσια Τηλεόραση επαναλειτουργήσει με το νέο σχήμα ή με το παλιό.

Επικαλείται το άρθρο 15, που υποχρεώνει το κράτος να ρυθμίζει την απρόσκοπτη λειτουργία και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Παράλληλα επικαλείται τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εγκρίθηκε στη Λισσαβόνα το 2007 και εντάχθηκε στο ελληνικό δίκαιο το 2009), που επικαλέστηκε και πρόσφατα ο Πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς. Σχετικό είναι και το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Παράλληλα μπαίνει με την απόφασή του ο κ. Μενουδάκος και στο εργασιακό κομμάτι της υπόθεσης, αναφέροντας ότι δεν μπορούν να καταγγελθούν συμβάσεις εργαζομένων και να αποζημιωθούν πριν εκδοθεί η απόφαση για την αίτηση αναστολής τον Σεπτέμβριο.

Πρόταση απεμπλοκής από Σαμαρά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά να ρίχνει στο τραπέζι πρόταση απεμπλοκής 9 σημείων για την υπόθεση της ΕΡΤ που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε μεταξύ άλλων τη σύσταση διακομματικής επιτροπής η οποία θα είναι επιφορτισμένη με το έργο της πρόσληψης απαιτούμενου προσωπικού (δημοσιογράφων, τεχνικών κλπ.) ώστε να λειτουργήσει προσωρινά η ΕΡΤ και να ολοκληρωθεί το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωσή της.

Η ίδια επιτροπή θα πρέπει να καταρτίσει σχέδιο παρακολούθησης μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς πρότεινε και τη δημιουργία θέσης αρμόδιου υφυπουργού για το θέμα της αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Τηλεόρασης, ο οποίος θα είναι αρεστός και από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποβαθμίζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Ακόμη ένα σημείο είναι η συνεργασία με αρμόδιο σύμβουλο. Παράλληλα, έθεσε θέμα καλύτερου συντονισμού της κυβέρνησης, αλλά και υλοποίησης των προγραμματικών δηλώσεων των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Πιο συγκεκριμένα πρότεινε:

1. Τη σύσταση διακομματικής προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής με τυπική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών

2. Την πρόσληψη δημοσιογράφων και τεχνικών προκειμένου να λειτουργήσουν το προσωρινό πρόγραμμα της ΕΡΤ, με θητεία έως την ίδρυση του νέου φορέα.

3. Την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο φορέα ραδιοτηλεόρασης

4. Τη συνεργασία με το BBC ή άλλο γνωστό οργανισμό για τεχνογνωσία

5. Τη συζήτηση για τη φιλοσοφία και τη στρατηγική της νέας ΕΡΤ

6. Τον ορισμό αρμόδιου υφυπουργού με αρμοδιότητα το πρόγραμμα, με απόφαση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ

7. Ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου της ΝΔ

8. Συζήτηση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας

9. Συζήτηση για καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης

Μιλώντας στους κ.κ. Κουβέλη και Βενιζέλο ο κ. Σαμαράς μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σήμερα αναβαπτίζουμε τη σχέση μας για να μην παραδώσουμε τη χώρα στον λαϊκισμό και να μην πάμε σε εκλογές, για να μην παραγραφούν τα αδικήματα της λίστας Λαγκάρντ, για να μην κινδυνεύσει ο τουρισμός και να μην ακυρωθεί η μεγάλη συμφωνία με τον αγωγό TAP».
Zougla

-->

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution