Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Σουλτζ εναντίον Μέρκελ

Την Άνγκελα Μέρκελ υποδεικνύει ως κύρια υπεύθυνη για την εικόνα αποσάθρωσης της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, χθες, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός πολιτικός κατηγόρησε την καγκελάριο ότι προωθεί πολιτικές, οι οποίες αυξάνουν κατακόρυφα το κόστος δανεισμού χωρών της ευρωζώνης, την ώρα που η Γερμανία δανείζεται με μηδενικά επιτόκια.

«Η Γερμανία διέθεσε σήμερα ομόλογα ύψους 4,6 δις ευρώ με μηδενικό επιτόκιο-ρεκόρ. Την ίδια ώρα, το κόστος δανεισμού για άλλες χώρες αυξάνεται κατακόρυφα. Αυτή η ανισορροπία είναι καταστροφική για την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς, αναφερόμενος στη χθεσινή δημοπρασία, καθώς μία ενδεχόμενη ελληνική έξοδος ενδέχεται να οδηγήσει την κρίση της ευρωζώνης εκτός ελέγχου, σπρώχνοντας τους επενδυτές σε «ασφαλή» γερμανικά ομόλογα.

Ο κ. Σουλτς κατηγόρησε την κυρία Μέρκελ ως υπεύθυνη για όσα συμβαίνουν υποστηρίζοντας ότι ευνοεί πολιτικές, οι οποίες τροφοδοτούν την ανισότητα μεταξύ βορρά-νότου, ενώ προειδοποίησε ότι μία τέτοια τακτική θα πλήξει, κάποια στιγμή στο μέλλον και τη Γερμανία.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υπογράμμισε την ανάγκη να συζητηθούν πολιτικές, οι οποίες θα ενισχύσουν την απασχόληση, δεδομένου ότι η ανεργία των νέων σε κάποιες χώρες ξεπερνά το 50%, ποσοστό το οποίο υποστήριξε ότι είναι «καταστροφικό για τη δημοκρατία».

Σε ερώτηση, ωστόσο, αν θεωρεί ότι η κυρία Μέρκελ είναι απομονωμένη, λόγω και της ενίσχυσης του «αντίπαλου δέους» (του Φρανσουά Ολάντ), ο κ. Σουλτς δήλωσε: «Η Μέρκελ πρέπει να παραδεχτεί ότι σε άλλες χώρες υπάρχουν πλειοψηφίες με τις οποίες δεν έχει κοινά σημεία. Πρέπει να κάνει συμβιβασμούς. Δεν νομίζω, ωστόσο, ότι είναι απομονωμένη»

Zougla.gr  

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution