Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Εκλογές 2012: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Λίγες ώρες έμειναν μέχρι την ώρα που θα μιλήσει ο λαός. Και ο λαός πρέπει να μιλήσει. Για τον ίδιο, για τα παιδιά του, για το μέλλον του!
Υπήρξε μια δημοσκόπηση στην οποία δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, και δεν αφορά την πρόθεση ψήφου.
Αυτό που ενδιαφέρει τόσο τη λεωφόρο Συγγρού όσο και την Ιπποκράτους είναι το πόσοι θα προσέλθουν να ψηφίσουν την Κυριακή των εκλογών.

Θα υπάρχει μεγάλη προσέλευση ή όχι; Θα επιλέξει ο κόσμος να πάει στα εκλογικά κέντρα ή θα απαξιώσει το πολιτικό σύστημα μένοντας στο σπίτι του ή πηγαίνοντας για καφέ θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλει το δικό του μήνυμα; Η αλήθεια είναι ότι τα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας θα ήθελαν το... δεύτερο.

Τουτέστιν, να προσέλθουν όσο γίνεται λιγότεροι πολίτες στις κάλπες αφού κάτι τέτοιο θα ανεβάσει κατά πάσα πιθανότητα τα ποσοστά τους. Ιδίως για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που προηγείται σταθερά στις σφυγμομετρήσεις, η αποχή μπορεί να το φέρει ακόμη πιο κοντά στην πολυπόθητη αυτοδυναμία. Και ιδού γιατί:

Ας υποθέσουμε ότι ένα κόμμα παίρνει 2 εκατομμύρια ψήφους, όσες δηλαδή είχε σχεδόν λάβει η Ν.Δ. στις εκλογές του 2009 (2.295.967, για την ακρίβεια). Αν πάνε να ψηφίσουν 7 εκατομμύρια (το 2009 είχαν προσέλθει 7.044.479 πολίτες), σημαίνει ότι το κόμμα θα λάβει ποσοστό 28,5%.

Αν πάνε όμως να ψηφίσουν 6 εκατομμύρια πολίτες, το ίδιο κόμμα, με τις ίδιες ψήφους, θα πάρει ποσοστό 33,3%! Στην περίπτωση μάλιστα που η αποχή είναι μεγαλύτερη και προσέλθουν τελικά στα εκλογικά κέντρα 5 εκατομμύρια πολίτες, τότε το εν λόγω κόμμα θα συγκεντρώσει ποσοστό γύρω στο 40%, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως και να έχει «κλειδώσει» την αυτοδυναμία.

Βέβαια, το ίδιο συμβαίνει αναλογικά και με τα μικρότερα κόμματα. Ενα κόμμα με 200.000 ψήφους και συμμετοχή 7 εκατομμυρίων ψηφοφόρων θα λάβει ποσοστό 2,8% και άρα δεν θα μπει στη Βουλή καθώς το εκλογικό μέτρο είναι 3%. Με τη συμμετοχή όμως 6 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, το ίδιο μικρό αυτό κόμμα θα πάρει 3,33%, οπότε θα μπει στη Βουλή. Για να αντιληφθείτε πόσες είναι οι 200.000 ψήφοι, στις τελευταίες εκλογές οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν πάρει 173.000 ψήφους και ο ΣΥΡΙΖΑ 315.500 ψήφους.

Μάθε που ψηφίζεις: Υπουργείο Εσωτερικών

Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων δίνουν το δικό τους μήνυμα, λίγο καιρό πριν από τις εκλογές που τόσο πολύ έχουν συζητηθεί, ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής τους.
Οι χρήστες λοιπόν του Facebook και του Twitter περιμένοντας την σειρά τους να αντιδράσουν με την ψήφο τους στα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας, δίνουν το δικό τους μήνυμα με την φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.
Η φωτογραφία κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του Facebook και του Twitter και συγκεντρώνει εκατοντάδες likes και shares. "Εσύ φταις... Ναι ΕΣΥ! Που τόσα χρόνια τους ψήφιζεςε!!! Που τόσα χρόναι τους ανέχεσαι!!! Και που τώρα θα τους ξαναψηφίσεις!!!" είναι το κεντρικό μήνυμα.
29 θα είναι τελικά τα πολιτικά κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις εκλογές της 6ης Μαΐου, τα οποία γνωστοποίησαν στο Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου τους συνδυασμούς των υποψηφίων βουλευτών και των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας (18 από αυτά).

Ειδικότερα, τα εξής 29 κόμματα γνωστοποίησαν τους υποψήφιους βουλευτές τους (σε παρένθεση οι επικεφαλής τους):

1) Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) (Ε. Βενιζέλος),
2)  Νέα Δημοκρατία (Αντ. Σαμαράς),
3)  Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α. Παπαρήγα),
4) ΣΥΡΙΖΑ  Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο (Α. Τσίπρας),
5) Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) (Γ. Καρατζαφέρης),
6) Δημοκρατική Συμμαχία (Ντόρα Μπακογιάννη),
7) Κοινωνική Συμφωνία (Λουκά Κατσέλη),
8) Ανεξάρτητοι Έλληνες (Πάνος Καμμένος),
9)  Δημοκρατική Αριστερά (Φωτ. Κουβέλης),
10) Δράση – Φιλελεύθερη Συμμαχία (συνασπισμός συνεργαζομένων κομμάτων) – (Σ. Μάνος και Γ. Βαλλιανάτος),
11) Οικολόγοι Πράσινοι,
12) Ένωση Κεντρώων (Βασ. Λεβέντης),
13) Κόμμα Φιλελευθέρων (Κ. Καλλιγιάννης),
14) Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή (Ν. Μιχαλολιάκος),
15) Δημοσθένης Βεργής – Έλληνες Οικολόγοι (Δ. Βεργής),
16) ΟΧΙ (συνασπισμός των συνεργαζόμενων κομμάτων Δημοκρατική Αναγέννηση και Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Σ. Παπαθεμελής),
17) Κίνημα Δεν Πληρώνω (Βασ. Παπαδόπουλος),
18) Κ.Ε.Α.Ν.- Κίνημα Εθνικής Αντίστασης (Ιπποκράτης Σαββούρας),
19) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό) – Μ.Λ. ΚΚΕ-  Εκλογική Συνεργασία (συνετισμός συνεργαζόμενων κομμάτων),
20) Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή  (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) – Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής Επαναστατικής Κουμμουνιστικής Αριστερός και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας,
21) Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος- Ο.Κ.Δ.Ε.,
22)  Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές) (Σαμπετάι Μάτσας),
23) ΟΑΚΚΕ - Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ,
24) Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας (Ν. Αλικάκος),
25) Κοινωνία Πολιτική Παράταξη συνεχιστών Καποδίστρια (Μιχ. Ηλιάδης),
26) Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (Ι. Παναγόπουλος),
27) Δημιουργία Ξανά (Γλαύκος Τζήμερος),
28) Παναθηναϊκό Κίνημα - ΠΑΝ.ΚΙ. ( Γεώργ. Μπέτσικας),
29) Αξιοπρέπεια (συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων) – (Παν. Θεοδωρόπουλος).
Στις 6 Μαΐου 2012 θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Εθνικού Κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7:00 και θα ολοκληρωθεί στις 19:00.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Μάθε που ψηφίζεις: Υπουργείο Εσωτερικών

Τι χρειάζεται να έχουμε μαζί μας για να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα
Η αναγνώριση των εκλογέων γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα που προσκομίζουν στην εφορευτική επιτροπή. Αν δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα προσκομίζουν το διαβατήριό τους.

Αν πρόκειται για στρατιωτικούς και γι’ αυτούς που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας, η αναγνώρισή τους γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Τα εκλογικά βιβλιάρια έχουν καταργηθεί και η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται βάσει του ειδικού εκλογικού αριθμού, που είναι ατομικός και μοναδικός.
Οι εκλογείς προσέρχονται στοεκλογικό κέντρο και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.

Η αναγνώριση των εκλογέων γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους.

Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας - ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων.

Μετά ο εκλογέας οφείλει να αποσυρθεί στον ξεχωριστό χώρο με τρόπο που να μην τον βλέπουν και εκεί κλείνει μυστικά το ψηφοδέλτιο της εκλογής του μέσα στο φάκελο, που του έχει παραδοθεί. Στη συνέχεια κολλάει το φάκελο, επιστρέφει και το δείχνει στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και στους άλλους που παρίστανται, ώστε να βεβαιωθεί ότι κρατάει ένα μόνο φάκελο με τη σφραγίδα της επιτροπής και ύστερα το ρίχνει στην κάλπη.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο.

Πόσους σταυρούς προτίμησης μπορούμε να βάλουμε

Κάθε εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό παραπλεύρως του ονόματός τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού.
Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και τρεις βουλευτές, βάζουμε έναν σταυρό.
Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές, βάζουμε μέχρι δύο σταυρούς.
Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές, βάζουμε μέχρι τρεις σταυρούς.
Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, βάζουμε μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Είναι υποχρεωτική η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος;

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές είναι υποχρεωτική.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται:
  • Όσοι έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.
  • Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
  • Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των τουλάχιστον 40 ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας.

Τι ισχύει για τους ετεροδημότες

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι.

Ανάλογα με τον αριθμό των ετεροδημοτών μπορούν να συσταθούν αμιγή ή μεικτά εκλογικά τμήματα.

Αμιγή εκλογικά τμήματα συνιστώνται, όταν ο αριθμός των ετεροδημοτών που προέρχονται από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια είναι μεγάλος.

Μεικτά εκλογικά τμήματα συνιστώνται, όταν ο αριθμός των ετεροδημοτών από διάφορες βασικές εκλογικές περιφέρειες είναι μικρός.

Προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους αποτελεί η εγγραφή, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια του τόπου διαμονής τους, τουλάχιστον 40 ετεροδημοτών προερχόμενων από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια.
Εκλογές 2012: Τι σημαίνει αποχή από τις εκλογές;

Εκλογές 2012: Τι βγάζει η κάλπη της Κυριακής...

Πόπη Ρ

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution