Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Σενάρια για την επόμενη μέρα των εκλογών

Η αυτοδυναμία αποτελεί και για τα δύο μεγάλα κόμματα στόχο, αλλά τα επιτελεία τους γνωρίζοντας ότι ο στόχος αυτός φαντάζει ουτοπικός, δεν αποκλείεται να επεξεργαστούν μεν σενάριο συνεργασίας Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, ώστε να αποφευχθούν οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά το σενάριο αυτό να περιλαμβάνει πρωθυπουργό της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές τον Λουκά Παπαδήμο.

Τι θα γίνει λοιπόν την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης, όταν κανένα κόμμα δεν θα συγκεντρώνει ποσοστά αυτοδυναμίας;

Σύμφωνα με το άρθρο 37, παράγραφος 1 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αφού ενημερωθεί επισήμως για τα αποτελέσματα των εκλογών και δεχτεί την παραίτηση της κυβέρνησης που τις διεξήγαγε, θα δώσει το πράσινο φως για τις διερευνητικές εντολές. Η πρώτη εντολή ισοδυναμεί με τον διορισμό του αρχηγού του πρώτου κόμματος ως πρωθυπουργού. Η δεύτερη αναθέτει στον αρχηγό ενός κόμματος να διερευνήσει κατά πόσο μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση που θα εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο αρχηγός που έλαβε διερευνητική εντολή εξετάζει κατά πόσο μπορεί να συνεργαστεί με άλλα κόμματα ή βουλευτές, ώστε να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Αν νομίζει ότι θα το πετύχει, διορίζεται πρωθυπουργός και ακολουθεί η ψηφοφορία στη Βουλή. Αν όχι, επιστρέφει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος με τη σειρά του την αναθέτει στο επόμενο σε έδρες κόμμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να δώσει συνολικά μέχρι τρεις διερευνητικές εντολές στα τρία μεγαλύτερα κόμματα.

Αν καμία εντολή δεν τελεσφορήσει, τότε οφείλει να καλέσει τους αρχηγούς όλων των κομμάτων και να καταβληθεί προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση. Αν και από τη σύσκεψη αυτή δεν προκύψει κυβέρνηση, οφείλει να προκηρύξει νέες εκλογές. Αυτές όμως κάθε άλλο παρά συμφέρουν τον τόπο και θα προκαλέσουν τη δριμεία αντίδραση των δανειστών μας. Ετσι στο τραπέζι δεν αποκλείεται να πέσει ως συμβιβαστική λύση το όνομα του Λουκά Παπαδήμου ως πρωθυπουργού. Και αυτό γιατί θεωρείται δύσκολο τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από το ΠΑΣΟΚ να γίνει αποδεκτός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας πρωθυπουργός είτε ο Αντώνης Σαμαράς είτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ιδιαίτερα αν η διαφορά των δύο κομμάτων είναι μικρότερη του 2-3%.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη: «Εγώ σε κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπαίνω. Αν είναι να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας, καλό θα είναι να γίνει με προγραμματική συμφωνία και με ένα αξιόπιστο πρόσωπο, κατά προτίμηση πολιτικό» πρόσθεσε ο κ. Σκανδαλίδης στην ίδια συνέντευξη, χωρίς πάντως να αποκλείει και την περίπτωση του Λουκά Παπαδήμου.

Επιπλέον, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο υπουργός Ανάπτυξης απορρίπτει την προοπτική συμμετοχής του σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη Ν.Δ., τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.
Espressonews

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution