Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Επαναληπτικές εκλογές τον Ιούνιο;


Ένα πολιτικό  θρίλερ θα ακολουθήσει τη διενέργεια των εκλογών στις  6 Μαΐου, το οποίο είτε θα οδηγήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας είτε στη διενέργεια νέων εκλογών (με πιθανότερες ημερομηνίες  τις   10  Ιουνίου  ή τις 17  του ίδιου μήνα)  καθώς το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας μοιάζει μάλλον απίθανο υπό τις υπάρχουσες συνθήκες.

Σίγουρο είναι ότι δύο εβδομάδες θα αναλωθούν στη διαδικασία των διερευνητικών εκλογών. Θεωρητικά θα χρειασθούν τρεις ημέρες (μάξιμουμ) για να τελεσφορήσει ή όχι κάθε  διερευνητική εντολή,  αλλά στη συνέχεια  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει σύμφωνα με το σύνταγμα να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. 

Προηγουμένως όμως,  θα πρέπει να έχει εκδοθεί το οριστικό αποτέλεσμα των εκλογών και να ανακοινωθεί  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  προτού ξεκινήσει η διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Όπως συγκεκριμένα προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 37 παράγραφος 4) η  πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Bουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Bουλή.  Άρα, στην πράξη, ειδικά στην περίπτωση που κανείς αρχηγός δεν καταθέσει αμέσως της διερευνητική εντολή, όπως έχει δεσμευθεί ότι θα πράξει μόνο η Γ.Γ. του  ΚΚΕ κ. Παπαρήγα (εφόσον το κόμμα της εκλεγεί  από τρίτο και πάνω),  ο χρόνος των εννέα ημερών που χρειάζεται για τις τρεις διερευνητικές εκλογές  θα επιμηκυνθεί. 

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του Συντάγματος , αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής. 

Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Aν όλες οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων  σε διαβούλευση. Αν και σε αυτή επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.

Τα πράγματα πάντως ίσως περιπλακούν  εάν κάποιο κόμμα επιδιώξει να πάρει «ψήφο ανοχής»  από τη Βουλή, σενάριο που κυκλοφορεί ήδη στα δημοσιογραφικά γραφεία, για την περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ δεν επιδιώξει τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά  δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Είναι όμως αμφίβολο από την άλλη πλευρά εάν θα δεχθεί ο κ. Σαμαράς να είναι πρωθυπουργός «υπό ομηρεία».

Σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επίσης φαίνεται να έχει επικρατήσει η άποψη, δικαίως ή αδίκως, ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα για αυτά σε νέες  εκλογές, ακόμη και 5-6 εβδομάδες μετά τις 6 Μαΐου, με την προσδοκία ότι ο θυμός των πολιτών θα έχει «ξεθυμάνει» πλέον και θα υπάρχει πια η αγωνία για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα.

Όλα αυτά μένει να αποδειχθούν  στην πράξη, καθώς πέρα από τις συνταγματικές προθεσμίες,  όλα τα άλλα ζητήματα  είναι ανοιχτά και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς το παραμικρό. Το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα άλλωστε ίσως να παίξει τον ρόλο του στο εάν θα εξαντληθούν οι πιθανότητες για κυβερνητική συνεργασία ή εάν θα οδηγηθούμε σε νέες κάλπες.
Star

1 Σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μπράβο...πέσατε μέσα!

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution