Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ποιος ήταν ο 77χρονος αυτόχειρας της Πλατείας Συντάγματος

Σοκ προκαλεί η απόφαση του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού να αυτοκτονήσει, προσδίδοντας συμβολικό χαρακτήρα στην πράξη του, τόσο με την επιλογή του να τερματίσει τη ζωή του στην κεντρική πλατεία της Αθήνας, ελάχιστα μέτρα από τη Βουλή, όσο και με το σημείωμα που άφησε στην κόρη του, στο οποίο επικαλείται οικονομική εξαθλίωση από την κρίση.

«Αυτοκτονώ για να μην αφήσω χρέη στο παιδί μου» ήταν τα τελευταία λόγια που ακούστηκε να λέει χθες στις εννέα το πρωί ο συνταξιούχος, πριν τραβήξει τη σκανδάλη του όπλου του. Η πρώτη αντίδραση των εκατοντάδων περαστικών ήταν ο πανικός, τον οποίο διαδέχθηκαν γρήγορα η οργή και τα συνθήματα κατά του πολιτικού κόσμου. Μέσα σε λίγες ώρες – και εντονότερα από τη στιγμή που η κόρη του αυτόχειρα δημοσιοποίησε το σημείωμα του πατέρα της – η οργή αποτυπωνόταν σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ μέσω Διαδικτύου οργανώθηκαν συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και σε άλλες πόλεις. Στο Σύνταγμα, μάλιστα, προκλήθηκε ένταση μεταξύ νεαρών κουκουλοφόρων και αστυνομικών οι οποίοι έριξαν δακρυγόνα.
«Το περιεχόμενο του σημειώματος είναι η φωνή του πατέρα μου, το πολιτικό περιεχόμενο της πράξης του» δήλωσε χθες, στη διάρκεια συνάντησής της με «ΤΑ ΝΕΑ», η κόρη του αυτόχειρα που είναι δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, μέλος του Συλλόγου Ελληνο-Παλαιστινιακής Φιλίας. «Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά τη δυνατότητα επιβίωσής μου που στηριζόταν σε μία αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γι’ αυτή» έγραψε ο 77χρονος αυτόχειρας. Και συνέχισε: «Επειδή έχω μία ηλικία που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης (χωρίς βέβαια να αποκλείω αν ένας Ελληνας έπαιρνε το καλάσνικοφ, ο δεύτερος θα ήμουν εγώ) δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για την διατροφή μου. Πιστεύω πως οι νέοι χωρίς μέλλον κάποια μέρα θα πάρουν τα όπλα και στην πλατεία Συντάγματος θα κρεμάσουν ανάποδα τους εθνικούς προδότες, όπως έκαναν το 1945 οι Ιταλοί στο Μουσολίνι (πιάτσα Λορέτο του Μιλάνου)».
Σύμφωνα με πληροφορίες από γείτονες και φίλους του 77χρονου – που ωστόσο δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν – ο τραγικός αυτόχειρας φέρεται να αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας.


Ανθρωπος που μετείχε στα κοινά, έντονα πολιτικοποιημένος στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, αλλά και οργισμένος με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης ήταν ο 77χρονος συνταξιούχος φαρμακοποιός, σύμφωνα με τους γείτονες και ανθρώπους που τον γνώριζαν καλά. Ο αυτόχειρας δεν φαίνεται να είχε χρέη ώστε εξαιτίας τους να οδηγήθηκε στην αυτοκτονία, είχε υποστεί όμως, όπως όλοι οι συνταξιούχοι, σημαντικές περικοπές στη σύνταξή του.
«Ηθελε με την αυτοκτονία του να στείλει πολιτικό μήνυμα. Ηταν έντονα πολιτικοποιημένος αλλά και οργισμένος», είπε στα «ΝΕΑ» ο Αντώνης Σκαρμούτσος, γείτονας και φίλος του, λίγες ώρες μετά την αυτοκτονία που σόκαρε το πανελλήνιο.
Μάρτυρες της αυτοκτονίας έγιναν εκατοντάδες περαστικοί από την πλατεία. Ο ηλικιωμένος άνδρας επέλεξε να σταθεί κάτω από ένα μεγάλο δένδρο σε ένα παρτέρι της Πλατείας Συντάγματος, ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Μετρό.

ΟΙ ΑΥΤΟΠΤΕΣ. «Ενας καθημερινός άνθρωπος. Τον είδα μέσα στα αίματα και σκέφθηκα πού μπορεί να οδηγήσουν η απελπισία και η απόγνωση», σχολίασε η κ. Καλογεροπούλου, περαστική από την Πλατεία Συντάγματος όταν συνέβη το τραγικό περιστατικό. Λίγα λεπτά αφότου η σορός του παρελήφθη από τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ, ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες απομακρύνθηκε από την πλατεία για να γυρίσει γρήγορα και να αφήσει ένα κερί στο γρασίδι. Ολη την ημέρα χθες πολίτες άφηναν λουλούδια και κολλούσαν σημειώματα οργής για την οικονομική κατάσταση στο δένδρο της πλατείας.
Η είδηση για την αυτοκτονία του γείτονά τους και - για τους μεγαλύτερους σε ηλικία - του φαρμακοποιού τους στη γειτονιά της οδού Λασκαρίδη στους Αμπελοκήπους ήταν το μόνο θέμα συζήτησης. Ο συνταξιούχος φαρμακοποιός, με καταγωγή από την Καρδίτσα, έμενε μόνος του στον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας αφού εδώ και χρόνια είχε χωρίσει με τη σύζυγό του. Ο 77χρονος διατηρούσε το φαρμακείο της γειτονιάς μέχρι το 1994, οπότε το πούλησε και συνταξιοδοτήθηκε. Ολοι στη γειτονιά τον περιγράφουν ως «εξαιρετικό άνθρωπο», πολιτικοποιημένο, καλλιεργημένο, με δράση στα κοινά.
Προχθές το βράδυ ο αυτόχειρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έσπευσε να πληρώσει τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας πολύ νωρίτερα από ό,τι συνήθιζε και δικαιολόγησε τη βιασύνη του λέγοντας ότι μπορεί να έμπαινε σε νοσοκομείο. Στη γειτονιά αναφέρθηκε ότι τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας, ο ίδιος όμως στους γνωστούς του δεν είχε πει κάτι τέτοιο.
Οι γνωστοί του μιλούν κυρίως για το γεγονός ότι ήταν έντονα πολιτικοποιημένος και μετείχε σε δράσεις όπως οι συνελεύσεις της γειτονιάς. «Ηταν πολύ κοινωνικός, ευγενέστατος άνθρωπος. Στο μπαλκόνι του το καλοκαίρι είχε κολλήσει μια αφίσα με το σύνθημα του "Δεν πληρώνω". Πήγαινε και στις αντιμνημονιακές συγκεντρώσεις», περιγράφει γείτονας.
«Δεν είχα ακούσει ποτέ κάτι για χρέη. Ηξερα ότι είχε τη σύνταξή του ως φαρμακοποιός. Δεν περνούσε και πλουσιοπάροχα, δυσκολευόταν όπως όλοι μας», λέει ο Στέφανος Χαράτσογλου. «Συμμετείχε στον σύλλογο της γειτονιάς, στις συνελεύσεις της πλατείας. Είχε άποψη. Ηταν και πολύ διαβασμένος. Ανθρωπος με μόρφωση. Δεν μπορώ να καταλάβω. Δεν ήταν αυτή η διάθεση και η οπτική του στα πράγματα. Δεν ήταν στην ιδιοσυγκρασία του τέτοια ενέργεια. Είχε άλλη άποψη για την κοινωνία. Ηταν εξαιρετικός συζητητής», προσθέτει.

«ΗΤΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ». Γείτονες τον έβλεπαν συχνά να κάνει βόλτα με την αθλητική φόρμα του. «Δεν κατανοούσε την αδράνεια και ειδικά της νεολαίας», λέει ο Αντώνης Σκαρμούτσος και προσθέτει: «Μου το είχε πει πολλές φορές. Τα δύο τελευταία χρόνια ήταν έντονα προβληματισμένος από την κατάσταση. Μιλούσαμε για τα πολιτικά. Ηταν οργισμένος. Κατέβαινε στις διαμαρτυρίες στο Σύνταγμα και είχε κολλήσει για συμβολικούς λόγους την αφίσα με το "Δεν πληρώνω" στο μπαλκόνι του. Είχε προοδευτικές απόψεις».

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution