Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue


Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού καταγράφει το βαρόμετρο της Public Issue, στο οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να προηγείται κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ και να συγκεντρώνει ένα 31% σε μία επτακομματική Βουλή.

Στο βαρόμετρο της Public Issue, για λογαριασμό της «Καθημερινής της Κυριακής» και του ΣΚΑΪ, η ΝΔ προηγείται με 31%, έναντι 27% του ΠΑΣΟΚ, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 11%, ο ΛΑΟΣ με 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3%. Η Δημοκρατική Συμμαχία φτάνει στο 2,5%.

Το 74% εκτιμά πως ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ θα μπορούσαν να κυβερνήσουν σωστά τη χώρα, ενώ το γεγονός ότι το 82% των πολιτών δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη ζωή τους.

Τρεις στους πέντε δεν πιστεύουν πως στην παρούσα φάση χρειάζονται πρόωρες εκλογές ενώ σχεδόν εννέα στους δέκα πιστεύουν πως η χώρα κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση: Το 59% απορρίπτει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ενώ το 82% θεωρεί λανθασμένη την ακολουθούμενη πολιτική.

Ένας στους τέσσερις πολίτες πιστεύει πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ η δημοτικότητα του Γιώργου Παπανδρέου σημειώνει κάμψη: Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου και Αντ.Σαμαράς συγκεντρώνουν από ένα 23%, με το 55% των πολιτών να δηλώνουν κανένας.

ΤΑ ΝΕΑ

Πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού δείχνει η έρευνα της Public Issue για την «Καθημερινή της Κυριακής» με την Νέα Δημοκρατία να περνάει μπροστά και το ΠΑΣΟΚ να δέχεται μεγάλη πτώση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η επιρροή των κομμάτων δεν αγγίζει ούτε το 35% της κοινωνίας, ενώ ειδικά για το ΠΑΣΟΚ τα στοιχεία είναι δραματικά.

«Είναι τέτοια τα στοιχεία που φαίνεται ότι κλείνει μία περίοδος της μεταπολίτευσης», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Public Issue, κ. Μαυρής, μιλώντας στο δελτίο του ΣΚΑΙ, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν πολλαπλές ανατροπές σε όλα τα επίπεδα.

«Θα ενισχυθεί το κίνημα των ‘Αγανακτισμένων’. Πάνω από 2 εκατ. κινητοποιούνται πανελλαδικά» εκτίμησε, ενώ για τις αποκρατικοποιήσεις ανέφερε ότι  υπάρχει διχασμός της κοινής γνώμης, με διαφοροποιήσεις κατά περίπτωση και φορέα. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι η  πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται  κατά των ιδιωτικοποιήσεων.

Τέλος, για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, εκτίμησε ότι μια κυβέρνηση με αυτά τα ποσοστά δεν μπορεί να θέτει εκβιαστικά διλήμματα.  «Το ερώτημα μπορεί να ληφθεί ως ψήφος διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης και να δημιουργηθεί τεράστια πόλωση», κατέληξε.
Star

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution