Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

"Επιλεκτική χρεοκοπία" με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ κατέληξαν σε συμφωνία μετά από μια κρίσιμη σύνοδο για την επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα, ανακοίνωσε απόψε στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Στα 109 δισ. ευρώ προσδιορίζεται το ύψος του νέου προγράμματος οικονομικής βοήθειας προς στην Ελλάδα, ενώ στα 37 δισ. η συμμετοχή των ιδιωτών.
"Η ανακοίνωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων εγκρίθηκε", αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter ο βαν Ρομπάι.
Το σχέδιο που συζητείτο οδηγεί μεν σε υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, αλλά το γεγονός ότι είναι πλέον σύμφωνος και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σημαίνει ότι έχουν προβλεφθεί τα συνοδευτικά μέτρα που θα αποτρέψουν μια αναταραχή στις αγορές της ευρωζώνης.
"Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να προχωρήσει σε σειρά δομικών αλλαγών", τόνισε χαρακτηριστικά.
Το σχέδιο των Συμπερασμάτων που βρισκόταν επί τάπητος της έκτακτης συνεδρίασης των ηγετών της ευρωζώνης προέβλεπε την επιμήκυνση στα 15 έτη του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, καθώς και τη μείωση του επιτοκίου στο 3,5%.
Στο σχέδιο προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) η άνευ προηγουμένου δυνατότητα της επαναγοράς του δημόσιου χρέους από τους επενδυτές στις αγορές.
Συμφωνήθηκε επί της ουσίας η παρέμβαση του EFSF στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με την προϋπόθεση της έγκρισης της ΕΚΤ.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, οι πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας υποσχέθηκαν σήμερα να συνεισφέρουν με ποσό ύψους 54 δισεκατομμυρίων ευρώ για περίοδο τριών ετών, και 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων για περίοδο δέκα ετών, σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας για της χώρα αυτή,
Αυτή η ένωση τραπεζών αναφέρει σε ανακοίνωσή της που κυκλοφόρησε στην Ουάσινγκτον ότι θα κάνει μια προσφορά για την παροχή χρηματοδότησης στην Αθήνα "54 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2011 έως τα μέσα του 2014, και συνολικά 135 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2011 έως το τέλος του 2020".
Tα βασικά σημεία του πακέτου για την Ελλάδα αφορούν:
*Ανάκαμψη μέσω ενός "σχεδίου Μάρσαλ"
*Μείωση των επιτοκίων
*Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής
*Εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα μόνο στη περίπτωση της χώρας μας
 
Παπανδρέου: Είμαστε δεσμευμένοι να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές
"Έχουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του χρέους", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημειώνοντας πως η χώρα μας έχει δεσμευτεί να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές.
Αφού ευχαρίστησε τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το "πακέτο" στήριξης προς την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε: "Είμαστε περήφανος λαός, λαός που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές".
 
Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο έκανε λόγο για ένα μεγαλεπήβολο πακέτο στην περίπτωση της Ελλάδας, το οποίο θα ανακοινωθεί αναλυτικά το πρωί της Παρασκευής.
Υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά λαμβάνονται τόσο σημαντικές αποφάσεις, επί των οποίων μάλιστα συμφωνούν τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και οι πολιτικές ηγεσίες. Επισήμανε ωστόσο ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική και ότι ισχύει μόνο για την ελληνική περίπτωση και όχι για άλλες χώρες.
 
Ρομπάι: Βρήκαμε μια κοινή απάντηση στη κρίση
Επικεντρωθήκαμε στην υπεράσπιση της νομισματικής κρίσης της ευρωζώνης, τόνισε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι προσθέτοντας ότι κοινή απάντηση εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης και ενισχύει την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη.
Σημείωσε δε πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο νέο δανεισμό της Ελλάδας.
"Έχουμε τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας για να καλυφθούν απολύτως οι ελληνικές δανειακές ανάγκες...αυτό το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί συγχρόνως από την ΕΕ και από το ΔΝΤ", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΕ θα εξετάσει τρόπους υποβάθμισης του ρόλου των διεθνών οίκων αξιολόγησης στις διαδικασίες υιοθέτησης των ευρωπαϊκών αποφάσεων.
 
Τρισέ: Κρίσιμο για την οικονομία το νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χαιρέτισε σήμερα το νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, με δηλώσεις του προέδρου της Ζαν Κλοντ Τρισέ.
"Αυτό είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι κρίσιμο για την οικονομία της Ελλάδας", επισήμανε ο κ. Τρισέ, λίγο αφότου έληξε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ.
"Το νέο πρόγραμμα στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι κρίσιμο για να σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά μεγέθη (στην Ελλάδα), αλλά και για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος", δήλωσε επίσης ο κ. Τρισέ.
Επισήμανε, τέλος, ο κ. Τρισέ ότι "οι ιδιωτικές πιστώτριες τράπεζες θα συμμετάσχουν μόνον στον νέο δανεισμό της Ελλάδας", όχι ενός άλλου μέλους της 17μελούς ευρωζώνης.
Δεν θέλησε να προβεί σε εικασίες ως προς τις τοποθετήσεις των οίκων αξιολόγησης, σημείωσε ωστόσο ότι όποιες κι αν είναι αυτές οι αποφάσεις, τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι αποφασισμένα να δώσουν στην ΕΚΤ τις όποιες εγγυήσεις κριθούν αναγκαίες.
Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο του
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, βεβαίωσε σήμερα ότι ο πιστωτικός θεσμός του οποίου προΐσταται "θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο του", για να βοηθήσει την ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, η κα. Λαγκάρντ χαιρέτισε "τη σπουδαία υποστήριξη που παρέχεται τώρα, με στόχο την ανάπτυξη και την οικονομική σταθεροποίηση (στην ευρωζώνη), εκ μέρους των ηγετών της ευρωζώνης, αλλά και των πιστωτικών θεσμών.
Τέλος, σημείωσε η κα. Λαγκάρντ ότι, "το ΔΣ του ΔΝΤ είναι έτοιμο να αξιολογήσει τυχόν νέο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης", ώστε να συνδράμει το ΔΝΤ και στο μέλλον υπερ της ελληνικής οικονομίας.
Σαρκοζί: Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις
"Συμφωνήσαμε να πάρουμε ισχυρά μέτρα με στόχο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους", είπε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
Τόνισε πως η Ελλάδα θα γλιτώσει 30 δις ευρώ από τη μείωση των επιτοκίων, ενώ υπογράμμισε πως θα ξεπληρώσει όλο το χρέος της και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Ο πρόεδρος Σαρκοζί στις δηλώσεις του σημείωσε δε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μπορεί να παρεμβαίνει τόσο στην πρωτογενή, όσο και στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων, όταν θα έχει την άδεια την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Επίσης ο πρόεδρος Σαρκοζί υποσχέθηκε ότι "στη διάρκεια του καλοκαιριού θα βελτιωθεί το σύστημα της διακυβέρνησης, που αφορά το ευρώ".
Οι πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας θα συνεισφέρουν σε μια νέα βοήθεια προς τη χώρα αυτή ύψους 135 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 30 χρόνια, δήλωσε μεταξύ άλλων.
"Συνολικά, η προσπάθεια θα είναι 135 δισεκατομμύρια ευρώ σε 30 χρόνια" μόνο για τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, δήλωσε.
Μάλιστα ερωτηθείς σχετικά με τον όρο επιλεκτική χρεοκοπία απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως δεν χρησιμοποιεί τέτοιους όρους.
"Είμαι πολιτικός όχι οίκος αξιολόγησης", είπε χαρακτηριστικά.
News247(.gr)

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution