Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Τελεσίγραφο Μίκη Θεοδωράκη προς Μπουτάρη

«Το απόγευμα της Τετάρτης θα “καταλάβω” μόνος μου το δημόσιο αυτόν χώρο, (σ.σ Πλατεία Αριστοτέλους) που μου ανήκει, όπως ανήκει σε όλους και αν τολμούν, ας έλθουν να με διώξουν δια της βίας».

Με αυτά τα λόγια απάντησε ο Μίκης στην άρνηση του δήμου Θεσσαλονίκης να πραγματοποιήσει εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον ίδιο, τον Γιώργο Κασιμάτη και ακαδημαϊκούς, όπως ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

Η πολιτική αυτή κόντρα άρχισε από το πρωί της Τρίτης και εξελίχθηκε αρνητικά, οπότε και χρειάστηκε ο μουσικοσυνθέτης να αποστείλει το τελεσίγραφο προς τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη.

Η ακατανόητη στάση του νεοεκλεγέντος δημάρχου έχει προκαλέσει πικρόχολα σχόλια και έντονο προβληματισμό στη Θεσσαλονίκη. Ακαδημαϊκοί αλλά και απλοί πολίτες διερωτώνται το πώς είναι δυνατόν να αρνηθεί κανείς στον Μίκη Θεοδωράκη την παραχώρηση της κεντρικής πλατείας της πόλης, πόσο δε μάλλον, όταν εκλεγεί από τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο με στόχο τις ριζικές αλλαγές στη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως στη νοοτροπία διοίκησής της
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιχειρηματολογία από τον δήμο Θεσσαλονίκης για τη μη παραχώρηση του χώρου στον Μίκη. Ωστόσο οι αρχές του δήμου καλύπτονται πίσω από μία ασαφή απόφαση, σύμφωνα με την οποία η πλατεία Αριστοτέλους θα παραχωρείται με «ιδιαίτερη φειδώ και κυρίως για εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα ή εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά».


Ο Μίκης Θεοδωράκης καταγγέλλει την απόφαση, που την χαρακτηρίζει πολιτική, και αναφέρεται στο παρελθόν όταν επί «Βασιλευόμενης Δημοκρατίας» αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο:



Μετά την άρνηση του κ. Μπουτάρη να παραχωρήσει το χώρο, οι ομιλητές, μεταξύ αυτών ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, απέσυραν τη συμμετοχή τους, κατ’ ένα περίεργο τρόπο.

Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Γιάννης Μυλόπουλος, που αρχικά είχε συμφωνήσει να προλογίσει τον Μ. Θεοδωράκη, απέσυρε τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση και σε δελτίο Τύπου της Πρυτανείας δηλώνει:

«Επειδή βρέθηκα, παρά τις αρχικές συνεννοήσεις, προ τετελεσμένων γεγονότων τόσο ως προς τη μορφή, όσο και ως προς το περιεχόμενο της εκδήλωσης, είμαι δυστυχώς υποχρεωμένος να αποσύρω τη συμμετοχή μου από αυτή».

Τελικά, έπειτα από πολύωρες συσκέψεις ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να αντιπροτείνει την Πλατεία της Αρχαίας Αγοράς (άγαλμα του Βενιζέλου) ή της νέας Παραλίας, γύρω από το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, προκειμένου να διεξαχθεί η εκδήλωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου:

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εφαρμόζει νέα πολιτική στην παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων, επιχειρώντας να προασπίσει τους ίδιους τους δημόσιους χώρους, αλλά και να διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και της ίδιας της πόλης.

Ειδικά για την περίπτωση της πλατείας Αριστοτέλους, ενός χώρου ιστορικού, αλλά και ιδιαιτέρως επιβαρυμένου από εκδηλώσεις κάθε είδους, η Δημοτική Αρχή επιδιώκει την παραχώρησή της με ιδιαίτερη φειδώ και κυρίως για εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα ή εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά.

Ως εκ τούτου δεν τίθεται κανένα θέμα «απαγόρευσης» της εκδήλωσης της «Σπίθας» ή και οποιασδήποτε άλλης εκδήλωσης. Αντίθετα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι υπέρμαχος της ελεύθερης έκφρασης και της άσκησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, ανεξαρτήτως της πολιτικής, ιδεολογικής ή κομματικής τοποθέτησής τους, φροντίζοντας πάντα για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης».

Zougla

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution