Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Παντρεύουν με το ζόρι 5χρονα κορίτσια


Με τον τρόμο αποτυπωμένο στα μάτια τους ποζάρουν δίπλα στους μεγαλύτερης ηλικίας γαμπρούς, την ώρα που θα έπρεπε να παίζουν ξένοιαστα. Αυτά τα κορίτσια όμως -κάποια μόλις 5 ετών- παντρεύονται άντρες σε χώρες όπως η Υεμένη, το Αφγανιστάν και η Αιθιοπία.

Στο ρεπορτάζ-σοκ του «National Geographic» αναφέρεται πως οι γαμπροί είναι είτε νεαροί άνδρες είτε μεσήλικες χήροι, ακόμα όμως και απαγωγείς που βιάζουν πρώτα τα ανήλικα θύματά τους και μετά τα παντρεύονται. Κάποιες φορές οι γάμοι των μικρών κοριτσιών είναι αποτέλεσμα επιχειρηματικού πάρε - δώσε μεταξύ οικογενειών ή άλλοτε κίνηση συμφιλίωσης στον πόλεμο μεταξύ καστών.

Ολα αυτά γίνονται με την ανοχή κοινωνιών που πιστεύουν βαθιά ότι οι γάμοι των μικρών κοριτσιών είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεγαλώσουν, προβάλλοντας το -εξωφρενικό- επιχείρημα ότι με αυτό τον τρόπο «αποτρέπεται ο κίνδυνος να χάσουν την παρθενιά τους πριν από τον γάμο»!

Για παράδειγμα στην Ινδία, σύμφωνα με τον νόμο, τα κορίτσια δεν μπορούν να παντρευτούν κάτω από την ηλικία των 18 ετών, όμως οι αρχές κάνουν τα στραβά μάτια και έτσι παντρεύονται πολλά μικρά κορίτσια. Απλώς λαμβάνονται κάποια μέτρα, όπως να μην μπαίνει το όνομά τους στις προσκλήσεις του γάμου που μοιράζονται στο χωριό.

Σε μια περίπτωση, στο χωριό Ρατζαστχάν, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του περιοδικού, παντρεύτηκαν στην ίδια τελετή δύο έφηβες αδερφές, αλλά και η πεντάχρονη αδερφούλα τους, η Ρατζανί, που δεν άντεξε την ταλαιπωρία και αποκοιμήθηκε λίγο πριν από τον γάμο. Ενας θείος της τη σήκωσε από το κρεβατάκι της και την μετέφερε στον ινδουιστή ιερέα και μέλλοντα σύζυγό της, ένα δεκάχρονο αγόρι.

Αν και σε αρκετές περιπτώσεις οι μικρές νύφες μένουν με τους γονείς τους μέχρι να ενηλικιωθούν, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Πριν από τρία χρόνια η πεερίπτωση της Νουτζόντ Αλι απασχόλησε την παγκόσμια κοινή γνώμη, αφού η δεκάχρονη από την Υεμένη κατάφερε να το σκάσει από το σπίτι όπου έμενε με τον 30χρονο άνδρα της και να πάει σε δικαστήριο, όπου ζήτησε διαζύγιο. Οι περισσότερες όμως συνομήλικές της που είναι παντρεμένες δεν έχουν τη δική της τύχη και ζουν καταδικασμένες στην εξάρτηση και την αμάθεια μέχρι τον θάνατό τους.

Espressonews

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution