Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Το παρασκήνιο πίσω από την συμφωνία Βενιζέλου - Λοβέρδου

Μυστικές συναντήσεις και έντονο παρασκήνιο

Η συμφωνία κορυφής ανάμεσα στον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Υγείας κυοφορούταν στο παρασκήνιο εδώ και ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικοποιήθηκε στη συνάντηση ανάμεσα στον Ευ. Βενιζέλο και τον Α. Λοβέρδο την περασμένη Πέμπτη στο γραφείο του Κ. Σκανδαλίδη, την ημέρα δηλαδή που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε δημοσίως την πρόταση για εκλογή νέου προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, καθώς την προηγούμενη το βράδυ η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ λίγο έλειψε να «τινάξει» την κυβέρνηση Παπαδήμου στον αέρα.

Η συμφωνία «έκλεισε» και στα τυπικά, Δευτέρα βράδυ στη συνάντηση που είχαν Κ. Σκανδαλίδης και Α. Λοβέρδος στο γραφείο του υπουργού Υγείας, ενώ σημαντικό στην επίτευξη της συμφωνίας επιβεβαιώνεται από πολλές πλευρές - αλλά όχι και από τους ίδιους - ότι είχαν ο Πάρης Κουκουλόπουλος και ο Ηλίας Μόσιαλος.

Το νέο δίδυμο κορυφής στο ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να συναντήσει τον Γ. Παπανδρέου πριν από την αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ώστε να καθοριστούν οι επόμενες εξελίξεις, αν και μέχρι αργά χθες βράδυ δεν υπήρξε κάποιο αίτημα για συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου που επιστρέφει σήμερα το πρωί στην Αθήνα.

Όλες οι πληροφορίες πάντως συντείνουν στο ότι μετά τη συμφωνία Βενιζέλου – Παπανδρέου δε θα πρέπει να αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη στην αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Από το γραφείο του κ. Βενιζέλου μεταφέρεται ότι ο ίδιος δε θα πιέσει για άμεση εκλογή του από την κοινοβουλευτική ομάδα και θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου για εκλογή νέου αρχηγού απ΄ ευθείας από τη βάση μέσα στον Μάρτιο, όπως έχει αποφασιστεί.

Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από τους συνεργάτες του Α. Λοβέρδου που επιμένουν στην ανάγκη για απ΄ ευθείας εκλογή από τις κάλπες, ακόμα και τώρα που ο κ. Λοβέρδος δε θα είναι υποψήφιος.

Και την ίδια στιγμή η Ιπποκράτους, που όπως και πολλά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ αιφνιδιάστηκαν από τη χθεσινή εξέλιξη και τη συμφωνία Βενιζέλου – Λοβέρδου, δηλώνει ότι οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου θα υλοποιηθούν κανονικά.
Στόχος των Βενιζέλου και Λοβέρδου είναι πλέον να αποφευχθούν χαρακτηριστικά σύγκρουσης ανάλογα του 2007.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησή τους, επικοινώνησαν με αρκετά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ (ανάμεσά τους ο Θ. Πάγκαλος, ο Δ. Ρέππας, η Α. Διαμαντοπούλου, ο Γ. Ραγκούσης, ο Π. Ευθυμίου, η Β. Παπανδρέου, ο Χρ. Πρωτόπαπας, η Φ. Γεννηματά, ο Μ. Παπαϊωάννου κ.α.) προκειμένου να τους ενημερώσουν για τη συμφωνία αλλά και για τις προθέσεις τους.

Για πολλούς προπομπός των θετικών προθέσεων του Γ. Παπανδρέου έναντι της νέας συμφωνίας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε η χθεσινή προτροπή του Δημ. Κρεμαστινού προς Βενιζέλο και Λοβέρδο - πριν από τη χθεσινή τους συνάντηση - «να τα βρουν», όπως όμως προκύπτει από εκτενές ρεπορτάζ, ακόμα δεν είναι προφανείς για κανέναν οι προθέσεις Παπανδρέου.

Μέχρι τελευταία στιγμή πάντως στελέχη του Γ. Παπανδρέου επιχειρούσαν να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή με κάθε τρόπο το σενάριο της «διαρχίας» κάτι που μετά τη χθεσινή απόφαση για συμπόρευση από τον Ευ. Βενιζέλο και τον Α. Λοβέρδο, έχει οριστικά αποκλειστεί.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι προκειμένου να μη βγει προς τα έξω οποιοσδήποτε αιφνιδιασμός, στελέχη της Ιπποκράτους και στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου σχολιάζοντας τη συμφωνία Βενιζέλου – Λοβέρδου έκαναν λόγο για «εξέλιξη που ηρεμεί το τοπίο και βοηθάει να πάμε συντεταγμένα σε όλα έχουμε αποφασίσει» εξηγώντας ότι τώρα πλέον δεν έχει νόημα η πρόταση Σκανδαλίδη για εκλογή νέου προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας την Πέμπτη.

Το μόνο σενάριο που μπορεί να οδηγήσει σε άμεσες εξελίξεις στην αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, είναι να υπάρξει κίνηση από μεγάλο αριθμό βουλευτών για εκλογή αρχηγού, καθώς υπάρχουν υποστηρικτές του Ευ. Βενιζέλου έλεγαν ότι «δεν πρέπει να αφήσει να χαθεί και άλλος χρόνος». Όπως επίσης τόνιζαν από την Ιπποκράτους «από πουθενά, ούτε από το καταστατικό δεν προβλέπεται ότι νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκλεγεί από την κοινοβουλευτική ομάδα». 
 

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution