Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Με 199 ναι ψηφίστηκε το νέο Μνημόνιο

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία των κρίσιμων άρθρων στη Βουλή, που ξεκίνησε περίπου στις 00.30.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ήλθε σε συνεννόηση με τους βουλευτές του ΚΚΕ και τελικά αποφασίστηκε να γίνει ενιαία ονομαστική ψηφοφορία.

Η ομιλία του πρωθυπουργού ο οποίος ήταν και ο τελευταίος ομιλητής, ξεκίνησε την ομιλία του 10 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα.

Η ομιλία Παπαδήμου

«Εκφράζω την λύπη μου για τα επεισόδια. Οι βανδαλισμοί δεν έχουν θέση σε μια Δημοκρατία», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την αρχή της ομιλίας του.

«Η αιτία της κρίσης είναι ότι για πολλά έτη το κράτος μας δαπανούσε περισσότερα από όσα παράγει», τόνισε στη συνέχεια, ενώ νωρίτερα, επεσήμανε πως «η σημερινή συνεδρίαση είναι ιστορικής σημασίας». Παράλληλα, εξέφρασε την πεπίθηση: «Είμαι σίγουρος ότι οι βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους», τονίζοντας πως πρέπει να «μείνουμε στον πυρήνα της Ευρώπης».

Παράλληλα, υπογράμμισε: «Λένε ορισμένοι ότι το νέο πρόγραμμα θα αποτύχει. Κάνουν λάθος». «Άκουσα με προσοχή την κριτική που ασκείται από πολλές πλευρές. Ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις δεν άκουσα», πρόσθεσε με υπονοούμενο. «Δυστυχώς η μόνη πραγματική εναλλακτική λύση στη σημερινή συμφωνία είναι μια καταστροφική χρεοκοπία», τόνισε.

«Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι το οικονομικό πρόγραμμα συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα θυσίες για τον ελληνικό λαό ο οποίος έχει δοκιμαστεί σκληρά. [...] Για να διασώσουμε όσα κατακτήσαμε, πρέπει να αλλάξουμε όλα όσα κάναμε λάθος», συμπλήρωσε και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές είπε: «Από τη ψήφο σας εξαρτάται αν θα παραμείνουμε ή όχι στο ευρώ».

Τέλος, δήλωσε: «Γνωρίζουμε όλοι ότι κρινόμαστε από την ιστορία. Και αν δεν καταφέρουμε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, δεν θα μας το συγχωρήσει».

Συντονιστείτε με το web zougla radio για να παρακολουθήσετε απευθείας τη ψηφοφορία μετά την ομιλία του πρωθυπουργού.

Η ψηφοφορία

Με 199 «ΝΑΙ» πέρασε το νέο Μνημόνιο και το PSI. Συνολικά, 12 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 20 της ΝΔ δεν ψήφισαν τα κρίσιμα άρθρα. Η Άννα Βαγενά, ο Σπυρίδων Κουβέλης, η Έλενα Κουντουρά, η Λούκα Κατσέλη, η Βάσω Παπανδρέου, Μαργαρίτης Τζίμας, Κων/νος Μαρκόπουλος, ο Κων/νος Γκιουλέκας, Οδυσσέας Βουδούρης, Τσετίν Μάντατζη, Καρασμάνης Γεώργιος, Κόλλια Μαρία, Γεωργιος Βαγιωνάς, Αναστάσιος Καρυπίδης, Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος, Γιώργος Βλάχος, Σπύρος Γαληνός, Ζήσης Τζηκαλάγιας ψήφισαν «όχι». Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης ψήφισαν «ναι». Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε «παρούσα επί της αρχής», ψήφισε «όχι στο άρθρο 1» και δήλωσε «παρούσα στα υπόλοιπα» άρθρα. Ο Κουτσούκος Γιάννης, o Δημήτρης Κουσελάς και ο Τάκης Δημητρουλόπουλος ψήφισε «ναι επί της αρχής», «παρών στο άρθρο 1 γιατί αναφέρεται στα εργασιακά» και ψήφισε «ναι» στα υπόλοιπα. Η Χρύσα Αράπογλου ψήφισε «ναι επί της αρχής», «όχι στο άρθρο 1» και «ναι στα υπόλοιπα άρθρα». Η Μίχου Μαρία (ΠΑΣΟΚ) ψήφισε «όχι στο άρθρο 1 γιατί αφορά κεκτημένα τόσων χρόνων». Ο Χρήστος Μαγκούφης δήλωσε «παρών επί της αρχής», «όχι στο άρθρο 1»και «ναι σε όλα τα υπόλοιπα».

Σε συνολικά 278 ψηφίσαντες, ψήφισαν 199 βουλευτές «ναι επί της αρχής», «όχι» 74 και πέντε «παρών». Για το άρθρο 1 ψήφισαν «ναι» 190 βουλευτές, «όχι» 83 και πέντε «παρών».

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν ψήφισαν «ναι» διαγράφησαν, από το ΛΑΟΣ διαγράφησαν από την ΚΟ του ΛΑΟΣ οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
zougla

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution