Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Δημοσκοπήσεις:Προβάδισμα Νέας Δημοκρατίας-Λάθος το Δημοψήφισμα

Την πόρτα της εξόδου δείχνουν οι Έλληνες ψηφοφόροι στην κυβέρνηση και το Γιώργο Παπανδρέου καθώς -σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο- η ψαλίδα στα 2 μεγάλα κόμματα έχει ανοίξει στο 8%, στη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ μόλις και μετά βίας συγκεντρώνει το 15%!

Οι δημοσκοπήσεις διενεργήθηκαν από την Alco (Πρώτο Θέμα) και Pulse (Τύπο της Κυριακής) και δείχνουν -εκτός των άλλων- με τον πιο παραστατικό τρόπο ότι η κοινωνία έχει ήδη προετοιμάσει αυτό που είναι υπό συζήτηση από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας: κυβέρνηση συνεργασίας.

Η πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την Alco, είναι ΝΔ 22,5%, ΠΑΣΟΚ 15%, ΚΚΕ 7,8%, ΛΑΟΣ 5,7%, ΣΥΡΙΖΑ 5,3%, ΔΗΑΡ 3,7%, Οικολόγοι Πράσινοι 2,7%, ΔΗΣΥ 2,2% και  Άρμα Πολιτών 0,9%, ενώ πολύ μεγάλο είναι ποσοστό των λευκών/άκυρων αλλά και της αποχής (8,3% και 15,7% αντίστοιχα), ενώ ένα 6,4% δηλώνει αναποφάσιστο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους υπολογισμούς επί των εγκύρων η «ψαλίδα» ανάμεσα στα 2 μεγάλα κόμματα ανοίγει ακόμη περισσότερο με τη ΝΔ να επιτυγχάνει ποσοστό 29,6% και το ΠΑΣΟΚ 19,7%..

Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα και στη δημοσκόπηση της Pulse η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 21,5%, το ΠΑΣΟΚ 13,5%, το ΚΚΕ 9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,5%, ο ΛΑΟΣ 5,5%, η ΔΗΑΡ 4%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,5% και το Άρμα Πολιτών 2,5%, η ΔΗΣΥ 1,5%. Τα λευκά/άκυρα και η αποχή αγγίζουν το 20% ενώ αναποφάσιστο δηλώνει το 6,4%.

Μικρή συσπείρωση το ΠΑΣΟΚ – Στο 12% η αποδοχή Παπανδρέου για πρωθυπουργό!

Σύμφωνα με τον Τύπο της Κυριακής, η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 60%, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει συσπείρωση μόλις 32%.

Πτώση στο κενό πραγματοποιεί, εξάλλου, και το προφίλ του πρωθυπουργού καθώς στο ερώτημα της καταλληλότητας για πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου έχασε ακόμη 3 μονάδες και πλέον έχει φθάσει στο 12%...

«Ναι» στο ευρώ λένε 4 στους 5 Έλληνες – Λάθος το δημοψήφισμα λέει το 79%

Μπορεί ο πρωθυπουργός μιλώντας για το δημοψήφισμα να έκανε λόγο για κορυφαία δημοκρατική πράξη που «πάει» απευθείας στο λαό, αλλά -όπως δείχνει η έρευνα της Alco- ο ίδιος ο ελληνικός λαός κρίνει ως λανθασμένη την επιλογή αυτή!

Στο ερώτημα «σωστό ή λάθος η απόφαση Παπανδρέου για δημοψήφισμα», 4 στους 5 Έλληνες (79%) απαντήσαν «λάθος», ενώ αντίθετη άποψη είχε μόλις 1 στους 10 (12%). Δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος το 0,9% των ερωτηθέντων.

Στο άλλο κρίσιμο ερώτημα (που ενδεχομένως να είχε σχέση και με το δημοψήφισμα (σύμφωνα με τα όσα είχαν πει από τις Κάννες Σαρκοζί και Μέρκελ) «ευρώ ή δραχμή», ηχηρή είναι η απάντηση των Ελλήνων με το 78% να απαντά πως θέλει παραμονή στο κοινό νόμισμα και μόλις ένα 11% να νοσταλγεί τη δραχμή. Αναποφάσιστο δήλωσε, εξάλλου, το 11% των ερωτηθέντων.

Συμφωνούν για κυβέρνηση εθνικής ανάγκης τώρα και εκλογές μετά οι Έλληνες

Παρ’ όλο που η πρόθεση ψήφου την Ελλήνων δείχνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας, η πλειοψηφία των πολιτών κρίνει ότι αυτό πρέπει να γίνει από τώρα και δίχως τη μεσολάβηση εκλογών, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης.

«Ναι» στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ανάγκης για αν αντιμετωπίσει τις άμεσες προκλήσεις για τη χώρα λέει το 52% των ερωτηθέντων, ενώ εκλογές ζητά ένα διόλου αμελητέο αλλά σαφώς μικρότερο 36%. Την ίδια ώρα, αναποφάσιστος δηλώνει 1 στους 10 Έλληνες (12%)…

Παρόμοια είναι και τα αποτέλεσμα έρευνας της Marc για το Έθνος της Κυριακής

Σύμφωνα με την έρευνα 8 στους 10 θεωρούν λάθος την κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού για δημοψήφισμα. Μάλιστα, σε περίπτωση διενέργειας του η αποχή θα ήταν μεγάλη. Σύμφωνα με την Marc, στις κάλπες θα προσέρχονταν λιγότεροι από τους μισούς. Από αυτούς πάντως που θα συμμετείχαν το 41,8% δήλωσε ότι θα έδινε θετική ψήφο σε αντίθεση με το 38% που θα καταψήφιζε την δανειακή σύμβαση.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution