Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Σαρκοζύ προς Κάμερον: Σκάσε!!!

Στη διαμάχη για τη δρομολόγηση της σωστής στρατηγικής στη διάσωση του ευρώ δεν έλειψαν και τα φραστικά επεισόδια, ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Σύμφωνα με το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «PA» ο κ. Σαρκοζί κάποια στιγμή ζήτησε από τον βρετανό πρωθυπουργό να σκάσει! «Χάσατε μια καλή ευκαιρία για να το βουλώσετε», φέρεται να είπε ο γάλλος πρόεδρος στον Κάμερον και μάλιστα να εξηγεί με το ανάλογο ύφος: «μπουχτίσαμε να σας ακούμε συνεχώς να μας επικρίνετε και να μας λέτε τι πρέπει να κάνουμε. Εσείς λέτε πως απεχθάνεστε το ευρώ και τώρα θέλετε να ανακατεύεστε στις συνόδους μας».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε ζητήσει να λάβουν μέρος στην αποφασιστική σύνοδο κορυφής της Τετάρτης όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ, που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κάμερον δέχεται σοβαρές πιέσεις στη Βρετανία. Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει η βρετανική βουλή εάν θα γίνει δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Την σχετική πρόταση έφεραν στη βουλή 100 βουλευτές της δεξιάς πτέρυγας των τόριδων του κ. Κάμερον, ο οποίος δήλωσε ήδη ότι θεωρεί την ψηφοφορία λανθασμένη. Από ότι φαίνεται όμως η σχετική πρόταση περί δημοψηφίσματος δεν έχει καμία πιθανότητα να ψηφιστεί καθώς η πλειοψηφία του κυβερνητικού κόμματος των τόριδων, οι Φιλελεύθεροι - Δημοκράτες, αλλά και η αντιπολίτευση, το Εργατικό Κόμμα, εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους.

«Αηδιάσαμε να σας ακούμε να μας επικρίνετε και να μας λέτε τι να κάνουμε. Έχετε πει ότι απεχθάνεστε το ευρώ, δεν θέλετε (η Βρετανία) να ενταχθεί σε αυτό, και τώρα θέλετε να ανακατεύεστε στις συνόδους μας», φέρεται να είπε ο Σαρκοζί στον Κάμερον, σύμφωνα με τις εφημερίδες The Guardian και The Daily Telegraph, που επικαλούνται διπλωματικές πηγές. 

Η εφημερίδα Τimes του Λονδίνου έκανε επίσης λόγο περί φραστικού επεισοδίου ανάμεσα στους δύο ηγέτες, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. 

Από την πλευρά του ο Κάμερον επέμεινε ότι η «η κρίση στην ευρωζώνη πλήττει όλες τις οικονομίες» (των κρατών-μελών της ΕΕ), περιλαμβανομένης και της Βρετανίας, προσθέτοντας ότι είναι «προς το συμφέρον της Μεγάλης Βρετανίας οι χώρες της ευρωζώνης να επιλύσουν τα προβλήματά τους».


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution