Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Η έκτη δόση φέρνει κούρεμα 55% ή χρεοκοπία


Ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας που έχει στην κατοχή του ελληνικά ομόλογα συμφώνησε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, μέσω του IIF, να δεχτεί "κούρεμα" από 50% έως 55% του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας Les Echos.
Το Eurogroup έλαβε υπόψη την ανάλυση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία αναφέρει ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί σε σχέση με όσα έδειξε η αξιολόγηση του Ιουνίου, που οδήγησε στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και το αντίστοιχο κούρεμα 21%.
"Τώρα χρειάζεται μεγαλύτερο κούρεμα για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος", αναφέρει η έκθεση σύμφωνα με το Bloomberg.
Το κείμενο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Σύμφωνα ωστόσο με τις πηγές, η τρόικα προτείνει κούρεμα 50% έως και 55% για να κατέβει το δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής Les Echos η σχετική ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου θα γίνει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.
Να σημειωθεί ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως για την έκτη δόση του δανείου (8 δισ. ευρώ) , η οποία θα εκταμιευθεί μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου, μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου των σκληρών θυσιών από τον ελληνικό λαό.
"Ζητούν όμως μεγαλύτερη προσπάθεια ειδικά στις μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις", προσθέτει διπλωματική πηγή στην εφημερίδα.
"Άλλωστε, η τρόικα που βρέθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο", συνεχίζει η εφημερίδα, "έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εκτροπή του ελλείμματος".
Σημειώνεται ότι σήμερα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός για να συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Το βράδυ του Σαββάτου νέα συνάντηση αναμένεται να έχουν και η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί.
"Η Ελλάδα δεν είναι το κεντρικό πρόβλημα της ευρωζώνης"
Την ικανοποίησή του για την έγκριση που έδωσε χθες Παρασκευή το Eurogroup στην εκταμίευση της έκτης δόσης επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος σήμερα Σάββατο στη συνεδίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες.
"Η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης είναι ένα πολύ καλό, θετικό και εποικοδομητικό βήμα", δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας πως "το θέμα τώρα είναι να εφαρμόσουμε μια απόφαση της "21ης Ιουλίου plus".
"Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν αποτελεί ένα κεντρικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Το θέμα τώρα είναι να λάβουμε μια γενικότερη και πιο εποικοδομητική απόφαση για την Ευρωζώνη συνολικά", κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution