Αναπόφευκτο θεωρεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η Ernst & Young. Παράλληλα, η έκθεση της εταιρείας υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέα οικονομική βοήθεια.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ θα συμφωνήσουν για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, γιατί κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον όλων. Ενώ η μόνη εναλλακτική είναι η μη ελεγχόμενη αναδιάρθρωση, κίνηση υψηλού ρίσκου που θα βύθιζε την ευρωζώνη σε ένα νέο κύκλο ύφεσης.
Τους προηγούμενους μήνες παρατηρήθηκε κλιμάκωση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων λήξης έχουν απόδοση έως 25%, κάτι που υποδεικνύει ότι οι επενδυτές θεωρούν πιθανή την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει λάβει δάνεια από την Ε.Ε και το ΔΝΤ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της για το 2011, βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο οικονομικού χάσματος για το 2012 εάν δεν ενισχυθεί με ένα νέο πακέτο διάσωσης. Το ενδεχόμενο να βγει στις αγορές δείχνει απίθανο.
Ως αποτέλεσμα, η χώρα ενέκρινε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για να λάβει νέο δάνειο με αντάλλαγμα ιδιωτικοποιήσεις και νέα φορολογικά μέτρα.
Επίσης, η πιθανότητα «ήπιας αναδιάρθρωσης» ή «αναδιάταξης» κερδίζει έδαφος το τελευταίο διάστημα. Η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη χρηματοδότησης μετά τη λήξη των δανείων διάσωσης που έχει λάβει η χώρα.
Αυτό θα ήταν μία σημαντική ανάσα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να περιορίσει και τις απώλειες των ιδιωτών επενδυτών. Ωστόσο, αν αυτό δεν γίνει σε εθελοντική βάση θα θεωρηθεί ως πτώχευση.
Newsbeast
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου