Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Βίλα Ζωγράφου : Παραλίγο να μας στοιχίσει την πέμπτη δόση!

Αυτή είναι η βίλα για χάρη της οποίας η Ελλάδα κόντεψε να χάσει την πέμπτη δόση του δανείου από το ΔΝΤ. Η «Espresso» μπήκε στο εσωτερικό του παλιού αρχοντικού, κατέγραψε μοναδικές εικόνες, μίλησε με ανθρώπους που γνωρίζουν πολλά και σας παρουσιάζει όλη την αλήθεια για το κτήμα Ζωγράφου. Περπατήσαμε βήμα-βήμα τα είκοσι ένα στρέμματα της έκτασης που περιβάλλουν τη βίλα. Κάποτε ανήκε στον Ιωάννη Ζωγράφο, μεγαλοεπιχειρηματία στις αρχές του 20ού αιώνα και βουλευτή με το κόμμα του Δεληγιάννη. 


Πλήρης εγκατάλειψη, βανδαλισμοί, κατεστραμμένα έπιπλα, σπασμένα τζάμια και πόρτες συνθέτουν την εικόνα της άλλοτε πολυτελούς κατοικίας, που πριν από λίγες μέρες λαχτάρησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λόγω του δανείου 25 εκατομμυρίων ευρώ που είχε συνάψει το 2007 ο δήμος Ζωγράφου με αυστριακή τράπεζα προκειμένου να αγοραστεί και να αποδοθεί ως χώρος πρασίνου στους δημότες. 



Η υπόθεση πήρε διαστάσεις όταν αποκαλύφθηκε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε πάρει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να συνάψει το δάνειο, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές της τρόικας να επιθυμούν να μπλοκάρουν την πέμπτη δόση του δανείου. Οπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, ο χώρος είναι παραδομένος στην τύχη του για τουλάχιστον μία δεκαετία, παρά το γεγονός ότι αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων η μετατροπή του σε χώρο αναψυχής. 



«Αν ο πρώην δήμαρχος πήρε το δάνειο για να κάνει πάρκο, τότε καλά έκανε. Μέχρι σήμερα δεν προκύπτει κανένα θέμα ότι κάποιος καταχράστηκε αυτά τα χρήματα» λέει στην «Espresso» o κ. Νίκος Μαρκομιχάλης, κάτοικος της περιοχής. «Ακόμη κι αν η σύναψη του δανείου έγινε παράτυπα, αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία. Το κτήμα αγοράστηκε, και καλύτερα να το αξιοποιήσει ο δήμος παρά να μένει στο έλεος του Θεού» τονίζει ο κάτοικος Γιώργος Λεούσης. 



Παρά τα 

 όσα ελέχθησαν επί του θέματος, ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Καζάκος επιμένει ότι όλες οι ενέργειές του ήταν καθ’ όλα νόμιμες. «Το 2007 δεν ήταν υποχρεωτικός ο προσυμβατικός έλεγχος του δανείου, αυτό προέκυψε με μεταγενέστερη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εκδόθηκε το 2008, και εμείς το πήραμε χωρίς καμία εγγύηση, ούτε προσημείωση, ούτε υποθήκη» λέει στην «Espresso» και προσθέτει: 



«Το δάνειο ήταν 25 εκατομμυρίων, εκ των οποίων τα 19,4 εκατομμύρια δόθηκαν στην οικογένεια Ζωγράφου και αγοράστηκε το κτήμα και όλο το οίκημα εκτός του υπογείου, το οποίο εξακολουθούν να διατηρούν οι απόγονοι του Ζωγράφου. Τα υπόλοιπα 5,6 εκατομμύρια δόθηκαν για αποπληρωμή προηγούμενων δανείων και για όλα αυτά υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία». 



Αντίθετη άποψη, όμως, φαίνεται πως έχει ο σημερινός δήμαρχος Κώστας Καλλίρης: «Η προηγούμενη δημοτική αρχή έδωσε 19,6 εκατομμύρια και το κτίριο δεν ανήκει όλο στον δήμο. Στο ιδιοκτησιακό καθεστώς παραμένουν οι απόγονοι της οικογένειας Ζωγράφου, ενώ η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έχει πληρώσει έξι συνεχόμενες δόσεις του δανείου και έχουν συσσωρευτεί χρέη 4,5 εκατομμυρίων ευρώ». 



Αμφιβολίες, ωστόσο, εκφράζουν αρκετοί από τους κατοίκους για το πώς θα αξιοποιηθεί ο χώρος. «Σε αυτή την περιοχή έχουμε δει και έχουμε ακούσει πολλά, οπότε δεν πιστεύουμε τίποτα αν δεν δούμε με τα μάτια μας» λέει ο κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις της κ. Ευγενίας Λιακάκου, που διατηρεί κατάστημα επίπλων απέναντι από το κτήμα Ζωγράφου: «Το τοπίο με τις ιδιοκτησίες στην περιοχή είναι θολό εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Espressonews

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution