Το τελευταίο χτύπημα ήρθε το βράδυ της Τετάρτης από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος προχώρησε σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, στην κατηγορία CCC, δηλαδή στα «σκουπίδια υψηλού κινδύνου, θέση που απέχει μόλις δύο βαθμίδες από την …πολυδιαφημιζόμενη τις τελευταίες ημέρες ‘επιλεκτική χρεωκοπία
Η Fitch στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι προχώρησε σε αυτή την ενέργεια λόγω της «ενισχυμένης αβεβαιότητας για το ρόλο των ιδιωτών» σε μελλοντικά σχέδια στήριξης της Ελλάδας.
Είχε προηγηθεί βέβαια το ΔΝΤ, το οποίο στην έκθεσή χαρακτήριζε σχεδόν αναπόφευκτη την «επιλεκτική χρεωκοπία» και καλούσε τις Βρυξέλλες να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και την Αθήνα να προχωρήσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις.
Αναφερόταν μάλιστα στην επικίνδυνη καμπύλη που καταγράφει το ελληνικό χρέος, φτάνοντας το 2012 στο 172% του ΑΕΠ για να πέσει το 2020 στο 130% του ΑΕΠ, ενώ επισήμαινε ότι η ύφεση είναι βαθύτερη στην Ελλάδα και θα φτάσει το 2011 στο 3,8% αντί 3% που ήταν οι αρχικές προβλέψεις.
Την ώρα όμως που οι πιέσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού γίνονταν όλο και πιο έντονες, στην Ευρώπη ήταν σε εξέλιξη μία εσωτερική διαμάχη για το αν θα πρέπει να γίνει Σύνοδος Κορυφής ή Eurogroup ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα. Οι αντιδράσεις για τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής προέρχονταν κυρίως από το Βερολίνο, το οποίο δεν έδειχνε έτοιμο να δεσμευτεί τώρα σε μία συνολική λύση.
Υπέρ της Συνόδου και μάλιστα την Παρασκευή είναι το Παρίσι, οι Γερμανοί ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θεωρούν απίθανη μία τέτοια εξέλιξη και μεταθέτουν τη Σύνοδο για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Ολλανδία ζητά ανοιχτά από την Ελλάδα να προχωρήσει σε στάση πληρωμών με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει για τα καλά και η ιδέα της επαναγοράς χρέους από τη δευτερογενή αγορά με χρήματα από το Μηχανισμό Στήριξης.
Ωστόσο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και μάλιστα πριν τη σύσταση του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας το 2013 προβλέπει και η έκθεση που παρήγγειλλε η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου