Στην κατεύθυνση της επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης, αντί της µείωσης του αφορολόγητου ορίου εισοδήµατος και της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρµανσης και κίνησης, προσανατολίζεται τώρα το οικονοµικό επιτελείο, µετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αρχικές του προτάσεις.
Ειδικότερα, το οικονοµικό επιτελείο φέρεται να προκρίνει παραλλαγή της σχετικής πρότασης που υπέβαλε προχθές ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τοµέα Εργασίας Οικονοµικών του ΠΑΣΟΚ.
Ετσι, εξετάζει να επιβάλει εισφορά αλληλεγγύης, διατηρώντας το αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και τον µειωµένο φόρο στο πετρέλαιο θέρµανσης σε σχέση µε αυτό της κίνησης, όπως ισχύει σήµερα. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοστολογούσαν χθες τις νέες αυτές εκδοχές και οι πληροφορίες ανέφεραν πως κατέληγαν µάλλον στην υιοθέτησή τους. ∆εν είναι ακόµη οριστικό από ποιο όριο εισοδήµατος και πάνω θα επιβάλλεται η έκτακτη εισφορά, αλλά το πιθανότερο είναι αυτό να ισχύσει από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
Η έκτακτη εισφορά θα είναι πιθανότατα κλιµακωτή, σύµφωνα µε υψηλόβαθµη πηγή του υπουργείου Οικονοµικών, από 1% έως 4%, ανάλογα µε το ύψος του εισοδήµατος, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί ακόµη τα κλιµάκια. Να σηµειωθεί ότι σύµφωνα µε τα σενάρια που εξέταζε χθες το οικονοµικό επιτελείο, η εισφορά δεν θα είναι έκτακτη, αλλά θα ισχύσει για τουλάχιστον 4 χρόνια, ενώ θα εφαρµοσθεί αναδροµικά από φέτος για τα εισοδήµατα του 2010.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για µια νέα επιβάρυνση, την οποία θα πληρώσουν και πάλι κατά κύριο λόγο οι συνεπείς φορολογούµενοι που δηλώνουν όλα τους τα εισοδήµατα.
Ετσι, αν επιβληθεί κλιµακωτός συντελεστής, ένας µισθωτός των 15.000 ευρώ θα πληρώσει 150 ευρώ (µε συντελεστή 1%), ενώ ένας των 30.000 ευρώ θα πληρώσει 600 ευρώ (µε συντελεστή 2%).
Αν εφαρµοζόταν το σενάριο για µείωση του αφορολόγητου στις 8.000 ευρώ και φορολόγηση του κλιµακίου 8.000 µε 12.000 ευρώ µε 10%, τότε όλοι οι φορολογούµενοι µε εισόδηµα πάνω από 12.000 ευρώ θα επιβαρύνονταν µε 400 ευρώ και µε µικρότερα ποσά οι φορολογούµενοι µε εισόδηµα 8.000-12.000 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρµανσης και κίνησης θα οδηγούσε σε επιβάρυνση του µέσου νοικοκυριού περίπου κατά 700 ευρώ ετησίως. Για το θέµα αυτό έχει αποφασισθεί να µην ισχύσει για φέτος, αλλά µένει ανοιχτό το ενδεχόµενο να επανέλθει η πρόταση εξίσωσης το 2012.
Εξάλλου, προκειµένου να διορθωθούν οι αστοχίες του µέτρου της συλλογής των αποδείξεων και να γίνει αυτό πιο αποτελεσµατικό, προκρίνεται – σύµφωνα µε πληροφορίες – ηκαθιέρωση αποδείξεων µε διαφορετικούςσυντελεστές βαρύτητας, ανάλογαµε την πηγή τους. Ετσι, οιαποδείξεις που κόβουν οµάδες µε µεγάλα ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως π.χ. οι ελεύθεροι επαγγελµατίες, υδραυλικοί ή γιατροί, θα έχουν µεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας και θα εξασφαλίζουν µεγαλύτερο φορολογικό όφελος, σε σύγκριση µε τις αποδείξεις που κόβονται από σούπερ µάρκετ ή άλλες επιχειρήσεις, όπου δεν παρατηρείται µεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.
ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕΙ ΤΕΚΜΗΡΙΑ επιτηδεύµατος εξετάζει το οικονοµικό επιτελείο, προκειµένου να συλλάβει τη µεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή στα ελεύθερα επαγγέλµατα. Ετσι, π.χ. ένας γιατρός µε γραφείο στο Κολωνάκι και εµπειρία 20 ετών δεν θα µπορεί να δηλώνει εισόδηµα 12.000
ευρώ, όπως γίνεται σε ορισµένες περιπτώσεις σήµερα! Το µέτρο ίσως καθιερωθεί αργότερα, µε το φορολογικό νοµοσχέδιο του φθινοπώρου, αλλά η πρόθεση του οικονοµικού επιτελείου είναι να έχει εφαρµογή από φέτος.
Παράλληλα, πιο ουσιαστικά και αυστηρά θα γίνουν και τα τεκµήρια διαβίωσης, όπως υποστήριξε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.
Και αυτό γιατί τα σηµερινά κριτήρια, επιτρέπουν να δηλώνει κάποιος ελάχιστο εισόδηµα, το οποίο επαρκεί οριακά για τη συντήρηση π.χ. ενός αυτοκινήτου ή για την πληρωµή διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων. Με τον συνδυασµό αυτών των δύο τεκµηρίων, διαβίωσης και επιτηδεύµατος, το οικονοµικό επιτελείο φιλοδοξεί να συλλάβει µέρος της φοροδιαφυγής, η οποία παραµένει µεγάλη πληγή για το ελληνικό ∆ηµόσιο και προκαλείται αίσθηµα αδικίας εξαιτίας της οποίας αντιδρούν πολλοί µισθωτοί.
ΤΑ ΝΕΑ
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου