Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Πέθανε η γερόντισσα των Μαρασίων, Βασιλική Λαμπίδου


Σε κλίμα συγκίνησης αποχαιρέτησαν τη Βασιλική Λαμπίδου, γνωστή και ως γερόντισσα των Μαρασίων.
Μπορεί να είχε περάσει τα εκατό της χρόνια αλλά αυτό δεν την εμπόδιζε να υψώνει καθημερινά την ελληνική σημαία στην αυλή του σπιτιού της, τριακόσια μέτρα από τα τουρκικά φυλάκια, με φυσικό σύνορο τον ποταμό Έβρο.
Η γνωστή και ως "γερόντισσα των Μαρασίων", που κατοικούσε μόνιμα στον Έβρο, θεωρούνταν κάτι αντίστοιχο με την "Κυρά της Ρω".
Η γερόντισσα κηδεύτηκε το μεσημέρι στο χωριό Μαράσια, παρουσία πλήθους κόσμου και των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και του στρατού.
Μόλις την περασμένη Πέμπτη ο Πρόεδρος της Κοινότητας των Μαρασίων, Γιώργος Χατζηγκακίδης, είχε παραλάβει για λογαριασμό της την τιμητική διάκριση που της δόθηκε από το Δίκτυο Εκλεγμένων Γυναικών πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης "Η Αθηνά", στο πλαίσιο πανελλήνιου συνεδρίου που διοργάνωσε.
"Την επισκέφθηκα για να της παραδώσω την τιμητική αυτή διάκριση, όμως ήταν κατάκοιτη και κατά διαστήματα έπεφτε σε κώμα και μετά συνερχόταν και πάλι" αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Χατζηγκακίδης.
"Η "Κυρά των Μαρασίων", ξεκίνησε σήμερα το μεγάλο της ταξίδι, εγκαταλείποντας τα εγκόσμια και αφήνοντας πίσω της μία ισχυρή παρακαταθήκη μνήμης και αίσθησης του εθνικού χρέους. Θα παραμείνει ένα σύμβολο αγάπης προς την πατρίδα και τον τόπο της, τον ακριτικό Έβρο.
Η Περιφέρειά μας, η πατρίδα μας σήμερα είναι φτωχότερη… Και έχει ανάγκη από ανθρώπους σύμβολα όπως η εκλιπούσα" σημειώνει, σε δήλωσή του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Άρης Γιαννακίδης.
Βέβαιος ότι οι γυναίκες της ευρύτερης περιοχής, του Τριγώνου, της Φύσσας, της Ορεστιάδας και του Κυπρίνου, θα συνεχίσουν να σηκώνουν ψηλά την ελληνική σημαία δήλωσε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Δημήτρης Μουζάς, ο οποίος, ωστόσο, έκανε λόγο για δυσαναπλήρωτο κενό.
Μιλώντας πριν από λίγες μέρες για την Βασιλική Λαμπίδου, η αντιπρόεδρος του Δικτύου Εκλεγμένων Γυναικών πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης "Η Αθηνά", Φανή Μπαχαρίδου, είχε αναφέρει πως η γυναίκα αυτή γνώρισε σε νεαρή ηλικία την προσφυγιά, κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1921 και έλεγε πως ακούγοντας τους φύλακες από την άλλη πλευρά ένιωθε πάντα την ανάγκη να δηλώνει την παρουσία της και την ελληνικότητα του τόπου.
Σημείωνε, άλλωστε, πως όταν τη ρωτούσε κάποιος αν χρειάζεται κάτι, εκείνη απαντούσε: "μια καινούρια ελληνική σημαία" καθώς, όπως υπογράμμιζε, το πανί σκίζεται εύκολα πάνω στον ιστό. "Πάντοτε επισήμαινε με έμφαση ότι πρέπει να κρατάμε ζωντανή την εθνική μας συνείδηση γιατί οι καιροί ήταν και παραμένουν δύσκολοι.
Οποιοσδήποτε αν της μιλούσε για πέντε έστω λεπτά έφευγε σοφότερος από το σπίτι της" τόνιζε η κ. Μπαχαρίδου.
Η Βασιλική Λαμπίδου έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από το στρατό, την Ακαδημία Αθηνών και όλη την τοπική κοινωνία ενώ τον περασμένο Ιανουάριο την επισκέφθηκε στο σπίτι της και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
News247

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution