Ενα λάπτοπ µε σύνδεση στο Ιντερνετγια ναελέγξειτο χαρτοφυλάκιοτων µετοχών του ήταν το µοναδικό που ζήτησε στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνοµικής ∆ιεύθυνσης ο 18χρονος Αλέξανδρος. Για πρώτη φορά από τα 12 του χρόνια είχε µείνει χωρίς υπολογιστή για περισσότερες από 12 ώρες. Ο χάκερ που είχεαναστατώσει το FBI, την Ιντερπόλ και για 3½ χρόνια αποτελούσε τον Νο 1 ένα καταζητούµενοτης ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος, θα περάσει σήµερα το κατώφλι της 24ης τακτικήςανακρίτριας γιανα µάθει το κατηγορητήριοπου θα τον βαρύνει. Με µεγαλύτερο ενδιαφέρον περιµένει και το κατηγορητήριο του FBI εις βάρος του. Από τον Φεβρουάριο του 2009 όταν και εισέβαλε στην επίσηµησελίδα του FBI και στη συνέχεια της NSA, βρέθηκε πολύ ψηλά στη λίστα των καταζητούµενων χάκερ γιατις αµερικανικές Αρχές.
«Τα χέρια τουέτρεµαν. Ειδικά για το χρηµατιστήριοαπό τις11 και ύστερα που άνοιξε, ήταν συνεχώς ανήσυχος και ζητούσε πληροφορίες για το πώς πηγαίνει», περιγράφει στα «ΝΕΑ» αστυνοµικός της ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος. «Εκανα τις επιθέσεις γιανα κερδίσω τον σεβασµό των υπολοίπων χάκερ αλλά καιγιατί τέτοιου είδους επιθέσεις µε εκφράζουν και ιδεολογικά. ∆εν είναι άλλωστε λίγο πράγµανα σε κυνηγάει το FBI και η Ιντερπόλ», είπε χθες ο νεαρός χάκερ. «Παρ’όλα αυτά, προσπάθησε πολλές φορές να µας πείσει πως όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από το όνοµάτου δεν είναι δικαιολογηµένος. “∆εν έχω το µυαλό πουλένε πωςδιαθέτω”,ήταν οι κουβέντες του», λέει στα «ΝΕΑ» αστυνοµικός.
Μοναχοπαίδι,που απότα πρώτα χρόνια του γυµνασίου είχε«κολλήσει» µε τον υπολογιστήτου, είχε κρατήσει λίγες παρέες στον Αγιο ∆ηµήτριο. Την πρώτη σελίδα, όπως είπε στους αστυνοµικούς την έσπασε στα 13 του.
«Είδα τελικά πως δεν ήταν κάτι δύσκολο. Επίσης ήταν και ένας εύκολος τρόπος να βγάλω χρήµατα για εµένα και τη µητέρα µου», είπε σύµφωνα µε αστυνοµικές πηγές. Γιατο µόνο που δενδίνει καµία εξήγηση είναι γιαποιον λόγο είχεστο σπίτι του έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό µηχανισµό.
Η µητέρατου είχεσταµατήσει να δουλεύει τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια καιτη συντηρούσε ο Αλέξανδρος, ο οποίος στο µεταξύ έχτιζε µια µικρή οικονοµική «αυτοκρατορία»µέσα από τοσπίτι του,το οποίοσπανίως εγκατέλειπε. Μόνοστο ελληνικόχρηµατιστήριο διέθετε χαρτοφυλάκιο 48 µετοχών, ενώ τώρα η Επιτροπή για τη Νοµιµοποίηση παράνοµων εσόδων καλείται να διαπιστώσει το εύρος των οικονοµικών δραστηριοτήτων του 18χρονου χάκερ.
Η µεγάλη του «αγάπη» ήταν ηδηµιουργία λογισµικών προγραµµάτων τα οποία διέθετε δωρεάν. Αυτά όµωςλειτουργούσαν ως «δούρειοι ίπποι» στους υπολογιστές όπου εγκαθιστούνταν και υπέκλεπταν τα δεδοµένα των ανύποπτων χρηστών τους.
Από χθεςσε διεθνή συνεργασία, διεξάγεταιέρευνα για τη συµµετοχή του και σε άλλες αξιόποινες πράξεις που αφορούν σε διαδικτυακές επιθέσεις (τύπου DDoS), όπως παραβιάσεις τραπεζικών λογαριασµών µέσω του e-banking, λογαριασµών Paypal, λογαριασµών twitter, facebook και λοιπών µέσων κοινωνικής δικτύωσης.
«Πώς µεβρήκατε;», ήτανη µόνη ερώτησηπου έκανε στους δέκα αστυνοµικούςοι οποίοιστις 6 το πρωί της Τετάρτης µπήκαν στο σπίτι του. Μόλις λίγη ώρα νωρίτερα είχε κλείσει τον υπολογιστή του. Οι αστυνοµικοίτού περιέγραψαν το µοιραίο του λάθος έναν µήνα πριν όταν «καρφώθηκε» από τον proxy server που χρησιµοποιούσε για τις κυβερνοεπιθέσεις του. Ακουσε σκεπτικός το πώς έφτασαν οι αστυνοµικοί στα ίχνη του καιτους ακολούθησε χωρίς να προβάλει καµία αντίσταση.
ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ. Χθες το πρωί ο πρώτος αµερικανός αξιωµατούχος του FBI βρέθηκε στην Κατεχάκη, έδωσε συγχαρητήρια στον Μάνο Σφακιανάκη, προϊστάµενο της ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος της Ασφάλειας Αττικήςκαι προανήγγειλε την άφιξη κλιµακίου συναδέλφων του από την Ουάσιγκτον. Στην ανακρίτρια θα σταλεί και το κατηγορητήριο των αµερικανικών Αρχών για τιςκυβερνοεπιθέσεις που δέχτηκαν από τον n-splitter όπως ήταν τοψευδώνυµο µετο οποίο ο Αλέξανδρος υπέγραφε τα ηλεκτρονικά χτυπήµατα του.
Στην Κατεχάκη θεωρούν δεδοµένο πως οι Αµερικανοί θα ζητήσουν την έκδοση του Αλέξανδρου στις ΗΠΑ. Αντίστοιχηκίνηση περιµένουν οι ελληνικές Αρχές και από τη Γαλλία. Αλλωστεοι Γάλλοι προηγούνται χρονικάστο κυνήγι τουΑλέξανδρου, ο οποίος σεηλικία 15ετών είχε καταφέρει να σπάσει τη σελίδα της Ιντερπόλ, τα κεντρικά γραφεία της οποίας βρίσκονται στη Λυών. «Η πρώτη φορά που µας ήρθε σήµα για τον εντοπισµό του ήταν τον Φεβρουάριοτου 2008, όταν στην κεντρική σελίδα της Ιντερπόλ άφησε τηνηλεκτρονικήτου υπογραφή. Τον Φεβρουάριο του 2009 η Ελληνική Αστυνοµία δέχθηκε σήµα και από τις αµερικανικές Αρχές που ζητούσαν τον εντοπισµό του n-splitter για την επίθεση εναντίον κυβερνητικών σελίδων», αναφέρει ανώτερος αξιωµατικός της ΕΛ.ΑΣ. Σκέψειςγια τηναξιοποίηση του 18χρονου, που θεωρείται αυθεντία στον κόσµο των χάκερ κάνει και η ΕΛ.ΑΣ., η οποίακαι στο παρελθόν είχε προσφέρει µια αντίστοιχη συνεργασία σε φοιτητή του Πολυτεχνείου Ξάνθηςο οποίος είχε συλληφθεί για χάκινγκ σε σελίδες ελληνικών υπουργείων.
Μόνο στο ελληνικό χρηµατιστήριο διέθετε χαρτοφυλάκιο 48 µετοχών, ενώ τώρα ειδικοί καλούνται να διαπιστώσουν το εύρος των οικονοµικών δραστηριοτήτων του
Οι «πειρατές» που έγιναν καρφιά των αµερικανών πρακτόρων
ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ ΧΑΚΕΡ γελοιοποιούσαν το FBI και τις µυστικές υπηρεσίες. Τώρα πολλοί από αυτούς, όπως αποκαλύπτει η εφηµερίδα «Guardian»,σπεύδουν ναδιεκδικήσουν το µπλουζάκι που γράφει «Είµαι πράκτορας του FBI». Οταν ο χάκερΤζεφ Μος, γνωστός ως ΣκοτεινόςΠαραβάτης,ξεκίνησε να διοργανώνει συναντήσεις χάκερ στο Λας Βέγκας, ήξερε ότι σύντοµα θα άρχιζαν τα προβλήµατα καθώς ήθελε να είναι ανοιχτές για να παρευρίσκονται όσοι περισσότεροι χάκερ γίνεται.
«Γνώριζα ότι οι µυστικές υπηρεσίες θα εµφανισθούν είτε το ήθελα είτε όχι» λέει οΜος, ο οποίος σκαρφίστηκε ένα παιχνίδι µετον τίτλο «Εντόπισετον πράκτορα». Εάν κάποιος συµµετέχων υποπτευόταν ότι ένας άλλος είναι πράκτορας, έπρεπε να σηκωθεί και να τον αποκαλύψει. Εάν είχε δίκιο κέρδιζε ένα µπλουζάκι που έγραφε: «Εντόπισα τον πράκτορα». Το παιχνίδι γνώρισεµεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ‘90. Εκτοτε το ετήσιο συνέδριο του Μος έγινε µια από τις µεγαλύτερες συναντήσεις των χάκερ διεθνώς και το παιχνίδι αντιστράφηκε: πλέον το FBI και οι µυστικές υπηρεσίες διαθέτουν έναν ολόκληρο στρατό πληροφοριοδοτών που έχει διαβρώσει τις γραµµές των χάκερ.
Ο ΚέβινΠούλσεν,δηµοσιογράφος του «Wired», έγραψε το βιβλίο «Kingpin» που αποκαλύπτει τη δράση του FBI. Παλιά ήταν ο ίδιος κράκερ µε το ψευδώνυµο Σκοτεινός ∆άντης και είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 51 µηνών λόγω των καταθέσεων δύο άλλων χάκερ. Στο βιβλίο αποκαλύπτει πως ο πράκτορας του Οµοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών Κέβιν Μουλάρσκι εµφανίσθηκε ως χάκερ µε το ψευδώνυµο Master Splyntr καιανέλαβε τη διαχείριση του φόρουµ DarkMarket όπου συµµετείχαν περισσότεροι από 2.000 χάκερ οι οποίοιαγόραζαν και πουλούσαν προσωπικά δεδοµένα προκειµένου να τα χρησιµοοπιήσουν σε απάτες µε πιστωτικές κάρτες. Επί τρία χρόνια το FBI µέσω του Dark Market κατέγραφε τους πάντες.
Το όλο σχέδιο οδήγησε στις συλλήψεις 56 χάκερ από τέσσερις χώρες, µεταξύ των οποίων και του ιδρυτή του DarkMarket. Οµως δενήταν λίγοι και εκείνοι που προκειµένου να γλιτώσουν τις ποινές συµφώνησαν να συνεργαστούν µε τις µυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Για παράδειγµα, ο ΝτέιβιντΤόµας πιάστηκε να κανονίζειµια απάτη ύψους 30.000 δολαρίωνκαι δέχθηκενα καρφώνει για το FBI και µε µισθό 1.000 δολάρια µηνιαίως. Του έστησαν ένα φόρουµ για παράνοµες συναλλαγές, το Grifters,και εκείνος έδινε πληροφορίες στις Αρχές για όσους έµπαιναν σε αυτό.
∆εν είναι λίγοι οι χάκερ οι οποίοι προκειµένου να γλιτώσουν τις ποινές συµφώνησαν να συνεργαστούν µε τις µυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
Περνούσε 20 ώρες την ηµέρα στον υπολογιστή!
ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΣ «ζούσε» στον διαδικτυακό κόσµο: έως και 20 ώρες περνούσε καθηµερινά µπροστά απότον υπολογιστή του, ενώ επί έναν µήναδεν βγήκε εκτός σπιτιού, στον πραγµατικό κόσµο.Σηµάδια που δείχνουν πως ο νεαρός χάκερ είχε ξεπεράσει τα όρια του εθισµού. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Κορµάς, γιατρός και επιστηµονικός συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’Παιδιατρικής Κλινικής ΠανεπιστηµίουΑθηνών, τα τελευταίαστοιχεία των ελληνικών µελετών δείχνουνπως το ποσοστό των παιδιών, τα οποία είναι εθισµένα στο ∆ιαδίκτυο, αυξάνεται. «Στις προηγούµενες έρευνες µιλούσαµεγια 1% παιδιών και εφήβων µε συµπτώµαταεξάρτησης. Αυτό που διαπιστώσαµε στηντελευταία µας µελέτη που ανακοινώθηκε µέσα στο 2011, είναι πως το ποσοστό αυτό έφτασε το 2,4%. Και µάλιστα, σχεδόν τα δύο τρίτα των παιδιών αυτών προέρχονταιαπό την περιφέρεια», δηλώνει. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, πως στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’Παιδιατρικής Πανεπιστηµιακής Κλινικής του Νοσοκοµείου Παίδων «Π&Α Κυριακού» παρακολουθούνται 120 παιδιά µε συµπτώµατα εθισµού από το Ιντερνετ. Πριν από τέσσερις µήνες ο αριθµός αυτός έφτανε τα 95 περιστατικά. Χαµηλή αυτοεκτίµηση, κακές σχέσεις µε τα υπόλοιπα µέλη της οικογένειας, αλλά και έλλειψη επικοινωνίας µε τους γύρω του είναι µερικά από τα χαρακτηριστικά που σκιαγραφούν το προφίλ του εθισµένου εφήβου. «Συνήθως µιλάµε για µαθητές, µε µέσο όρο βαθµολογίας στο σχολείο το 12. Εχουν τον υπολογιστή στο δωµάτιό τους ενώ χρησιµοποιούν Ιντερνετ και από το κινητό τους τηλέφωνο»,διευκρινίζει ο κ. Κορµάς.
tanea.gr
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου