Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Βάσεις 2013: Μεγάλη πτώση

Γενική πτώση των βάσεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανό να φτάσει ακόμα και τα 1.000 μόρια, εκτιμάται ότι θα επιφέρουν οι ιδιαίτερα απογοητευτικές –σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές- επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Η κάθετη πτώση στον αριθμό των αριστούχων, η συγκέντρωση των βαθμολογιών στις μεσαίες κλίμακες (12-17) και οι απογοητευτικές επιδόσεις σε κρίσιμα μαθήματα όπως τα αρχαία ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης και η φυσική θετικής και τεχνολογικής αναμένεται να συμπαρασύρουν σε πτώση μια σειρά σχολών, ακόμα και από αυτές που θεωρούνται υψηλόβαθμες.
Σημαντική πτώση αναμένεται σε όλα σχεδόν τα περιζήτητα τμήματα και των πέντε επιστημονικών πεδίων (Νομικά, Ψυχολογίας, Ιατρικής, Πολυτεχνικά και Οικονομικά), ενώ υποχώρηση των βάσεων θα παρατηρηθεί και σε σχολές μεσαίων βαθμολογιών, δηλαδή όσες απαιτούν 14 με 15 χιλιάδες μόρια.
Στις Στρατιωτικές Σχολές αναμένουμε άνοδο των βάσεων, κυρίως λόγω της μείωσης των εισακτέων κατά 30%, γεγονός που θα φέρει τεράστιο ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων.


Ενδεικτική της καταβύθισης των βάσεων είναι η εκτίμηση των φροντιστών για πτώση ακόμα και της Ιατρικής Αθηνών κάτω από 19.000 μόρια. Πτώση αναμένεται ακόμα και στις Νομικές Σχολές, λόγω των δύσκολων θεμάτων στα αρχαία ελληνικά που θα «ψαλιδίσουν» τα μόρια των υποψηφίων της θεωρητικής.


Μεγάλες αναμένονται οι πτώσεις των βάσεων και στις σχολές των Πολυτεχνείων και στις Φυσικομαθηματικές σχολές, στα ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης αλλά και στα περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ όπου οι πτώσεις αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες.


Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι δεν θα υπάρχουν ιδιαίτερα χαμηλές βάσεις εισαγωγής όπως τα προηγούμενα χρόνια. Αιτία -σαφώς- δεν είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων, αλλά η αναδιάρθωση των τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά» που μείωσε σημαντικά τον αριθμό των τμημάτων, άρα και τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων.

Όσον αφορά στις βάσεις, σύμφωνα με την ομοσπονδία φροντιστηριούχων (ΟΕΦΕ), αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

Δείτε τα στατιστικά ανά κατεύθυνση

1ο Επιστημονικό Πεδίο (Θεωρητικές Επιστήμες)

Αναμένεται να ανέβουν οι βάσεις σε όλες τις σχολές. Ωστόσο, στις Νομικές, Στρατιωτικές και Σχολές Ψυχολογίας η άνοδος θα είναι μικρότερη, ενώ για τα ΤΕΙ οι βάσεις θα κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες)

Στο 2ο πεδίο επειδή πολλοί είναι οι υποψήφιοι που «πάτωσαν» στα Μαθηματικά, τη Φυσική Κατεύθυνσης και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, οι βάσεις αναμένεται να σημειώσουν πτώση. Σημειώνεται ότι μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές ενώ μικρότερη στις χαμηλόβαθμες και στα ΤΕΙ.

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήµες Υγείας)

Όσον αφορά στις Ιατρικές η πτώση αναμένεται να είναι μικρή, ενώ στα ίδια με τα περσινά επίπεδα θα κινηθούν τα ΤΕΙ, καθώς η γενικότερη εικόνα δεν φαίνεται να διαφοροποιείται πολύ σε σχέση με πέρυσι. Οι επτά ιατρικές σχολές αναμένεται να κινηθούν από τα 18.450 (Ιατρική Θράκης) έως τα 19.150 (Ιατρική Αθήνας).

4ο Επιστημονικό Πεδίο (Τεχνολογικές Επιστήµες)

Στο τέταρτο πεδίο ισχύει η ίδια εικόνα με το 2ο επιστημονικό πεδίο για τα ΑΕΙ αλλά και για τα ΤΕΙ. Πάντως η σημαντική μείωση των εισακτέων στα ΤΕΙ (29,28%) αναμένεται να σπρώξει τις βάσεις εισαγωγείς ανοδικά και αναμένεται να επηρεάσει και πολλά χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα.

5o Επιστημονικό Πεδίο (Οικονοµικές Σχολές)

Πτώση αναμένεται να σημειώσουν οι βάσεις και στο 5ο πεδίο αφενός λόγω των κακών επιδόσεων σε Μαθηματικά και Φυσική και αφετέρου λόγω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων. Ωστόσο, η πτώση αναμένεται να είναι μικρότερη από ό,τι στο 2ο και στο 4ο πεδίο. Μάλιστα, όπως σημειώνει η ΟΕΦΕ λόγω των καλών επιδόσεων στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας δεν αποκλείεται να έχουμε άνοδο των βάσεων στα χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα και στα περιφερειακά τμήματα και μικρή πτώση στα υψηλόβαθμα ΑΕΙ.
Στους παρακάτω πίνακες περιγράφονται σε ποσοστά οι επιδόσεις των εφετινών υποψηφίων, τα μαθήματα της «επιτυχίας» και τα μαθήματα της «αποτυχίας», που διαμορφώνουν τον εφετινό εξεταστικό χάρτη για την εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.


-->

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution