Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Economist: Ο ελληνικός αγώνας δρόμου και η χρεοκοπία

 Ένα ακόμη πομπώδες εξώφυλλο (μετά τον Αχιλλέα που έβγαζε το βέλος από την φτέρνα του προσερχόμενος στην κάλπη) σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρωζώνη κυκλοφορεί αύριο o Economist.

Συνδέοντας, μάλιστα, ένα από τα θέματα των ημερών, τη λαμπαδηδρομία, με τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, το βρετανικό περιοδικό παρουσιάζει έναν Έλληνα λαμπαδηδρόμο να περνά κάτω από ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ και να του βάζει φωτιά.

Αυτή είναι και η ουσία της ανάλυσης του Economist στο εσωτερικό του περιοδικού όπου αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η πιο προβληματική οικονομία της ευρωζώνης θα μπορούσε να βγει από το ευρώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

«Υπάρχει ήδη μια “μυρωδιά” αναπόφευκτου συμβάντος για αυτό που κάποτε φαινόταν απίθανο. Οι κεντρικοί τραπεζίτες τώρα συζητούν ανοικτά την πιθανότητα η Ελλάδα να πρέπει να φύγει. Οι υπέρμαχοι μιας ελληνικής εξόδου ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει κερδισμένη από ένα “φθηνότερο” νόμισμα» αναφέρει στη συνέχεια το βρετανικό περιοδικό, καλώντας μάλιστα τους Έλληνες πολιτικούς να είναι ειλικρινείς απέναντι στους Έλληνες για το τι σημαίνει μια έξοδος από το ευρώ.

Στη συνέχεια, το άρθρο του Economist ασκεί κριτική στον Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι τροφοδοτεί τους Έλληνες με την ελπίδα ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη λιτότητα και να μείνει στο ευρώ: «Στην πραγματικότητα, οι Έλληνες δε μπορούν να αποφύγουν τη λιτότητα, είτε μέσα στο ευρώ είτε εκτός».

Στο άρθρο γίνεται λόγος και για τις αυξημένες εκροές καταθέσεων προς το εξωτερικό: «Οι καταθέσεις αποσύρονται από τις ελληνικές τράπεζες με αυξανόμενο ρυθμό. Αν ο πανικός προκαλέσει μία ελληνική έξοδο πριν τις εκλογές, θα καταστρέψει την αξιοπιστία των δεσμεύσεων ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι ασφαλείς» τονίζει ο Economist και συμπληρώνει πως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και η ΕΚΤ θα πρέπει στη συνέχεια να παράσχουν εγγυήσεις για τις καταθέσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

«Η οικονομική επανεκκίνηση της Ευρώπης είναι απαραίτητη για τη διάσωση του ευρώ. Η Ελλάδα φέρνει στο προσκήνιο την ώρα της αλήθειας» καταλήγει ο Economist.



Star 

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution