Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

CNN : Τι σημαίνει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Το CNN μελετά σενάρια αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ εκτιμώντας πως δεν θα την μεταβάλλει έτσι απλά σε ένα φθηνό τουριστικό προορισμό.

Μάλιστα, το τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρεται εκτενέστερα στο τελευταίο Eurogroup, όπου όπως επισημαίνεται οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών του ευρώ συμφώνησαν να προετοιμάσουν σχέδια αντιμετώπισης της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Από την πλευρά τους οι επενδυτές δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια, καθώς ξεκίνησαν τα στοιχήματα για το ποια θα είναι η ακριβής ημερομηνία εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Υπό αυτές λοιπόν τις συνθήκες το CNN διερωτάται τι θα σημαίνει για τις ΗΠΑ η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Εκτός από τη μετατροπή της χώρας σε ένα ελκυστικό τουριστικό προορισμό, το αμερικανικό δίκτυο επισημαίνει ότι οι κραδασμοί στο αμερικανικό εμπορικό ισοζύγιο θα είναι αμελητέοι καθώς μόνο το 0,1% των εξαγωγών της χώρας φθάνει στην Ελλάδα.

Το μόνο που προκαλεί πραγματικά ανησυχία είναι ο πανικός που θα καταβάλει ενδεχομένως τους επενδυτές σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα και μπορεί να παρασύρει και άλλες χώρες όπως την Ισπανία και την Ιταλία. Πράγματι ενώ η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών και γενικά των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένη, η έκθεση απέναντι στην Ευρωζώνη συνολικά αφορά το διόλου ευκαταφρόνητο 12% του βασικού κεφαλαίου των αμερικανικών τραπεζών.

Επιπλέον, σχεδόν το 20% των δανείων στις ΗΠΑ προέρχονται από ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι εκτεθειμένες αρκετά στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Εάν υπάρξει ντόμινο με μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ τότε σίγουρα οι τράπεζες αυτές δεν θα μπορούν πλέον να δανείζουν», εκτιμά το αμερικανικό δίκτυο το οποίο διερωτάται για την αμερικανική πολιτική σε σχέση με την Ευρώπη.
Zougla 

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution