Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Σενάρια για παραίτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και εκλογές

Σενάριο - σοκ έχει πέσει στο τραπέζι των αλλεπάλληλων συσκέψεων στη ΝΔ, ήδη από χθες το βράδυ, προκειμένου να υπάρξει «εξαναγκασμός» πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία μέσω της παραίτησης σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Σε μια τέτοια περίπτωση, εφόσον κάτι τέτοιο γίνει άμεσα,  θεωρητικά δεν χρειάζεται καν η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς η Βουλή αυτομάτως διαλύεται.

Στην παρούσα φάση πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αναμένει  (αλλά άγνωστο για πόσο ακόμη) τις τυχόν πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας   Καρόλου Παπούλια, από τον οποίο ζήτησε να εξαντλήσει τα περιθώρια για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αφήνοντας κι αυτός ουσιαστικά (όπως ο Αλέξης Τσίπρας χθες)  στην «διακριτική του ευχέρεια» το ζήτημα της παραίτησης.

Στη  ΝΔ πάντως αρκετοί είναι αυτοί που συνιστούν ψυχραιμία και ει δυνατόν να αναμένουν τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κατά την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, προκειμένου να μην χρεωθεί το κόμμα τους μια ενέργεια νόμιμη μεν αλλά που θα καταγγελθεί από το κυβερνών κόμμα σαν «ακραία» ή και σαν «θεσμικό πραξικόπημα».

Η τρίτη εναλλακτική λύση είναι, εφόσον η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, η ΝΔ να προετοιμασθεί για το δημοψήφισμα, για το οποίο όμως ήδη ανακύπτουν νομικά ζητήματα για το εάν μπορεί η κυβέρνηση να  το ζητήσει με πλειοψηφία 151 βουλευτών (σαν εθνικό ζήτημα) ή με πλειοψηφία 180 βουλευτών (σαν οικονομικό – κοινωνικό ζήτημα).  

Το ποια στάση θα τηρήσει τελικά η ΝΔ αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεκαθαρίσει. Δεν  αποκλείεται όμως να διαφανούν οι προθέσεις της ηγεσίας του κόμματος κατά την αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης ,  που για άλλο λόγο είχε προγραμματισθεί και άλλη διάσταση λαμβάνει τελικά.
Star

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution