Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Έρχεται νέα φοροκαταιγίδα!!!


Στη Βουλή κατατέθηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, μετά την ομόφωνη έγκριση των νέων μέτρων από το υπουργικό συμβούλιο.
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ άλλων, προβλέπει παρεμβάσεις ύψους 28 δισ. ευρώ για το 2011 και όλα τα χρόνια έως το 2015, τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της μείωσης του αριθμού των συμβασιούχων, τη μείωση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα την περίοδο 2010-2015 πάνω από 800 εκατ. ευρώ, την αναστολή του πόθεν έσχες για κάθε κατοικία για τα επόμενα δύο χρόνια, κ.λπ.
Επίσης, από το 2011 ξεκινάει η σταδιακή μετάβαση στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα θεσπιστεί τον Ιούλιο. Με το νέο ενιαίο μισθολόγιο, ένα μεγάλο μέρος των σημερινών επιδομάτων ενσωματώνονται στον βασικό μισθό και οι μισθοί συνδέονται με τους ρόλους και τις θέσεις των υπαλλήλων.
Σχετικά με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου, ο στόχος είναι εισπράξεις ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ να εισπραχθούν έως το τέλος του 2012.
Έρχεται έκτακτη εισφορά
Το αφορολόγητο όριο τελικά δεν αλλάζει, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από βουλευτές και πολίτες, ωστόσο η κυβέρνηση προχωρά σε νέο κεφαλικό φόρο.
Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που εγκρίθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε στη Βουλή, δεν περιλαμβάνεται, η έκτακτη εισφορά που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να επιβληθεί επί των δηλωθέντων εισοδημάτων.



Όπως διευκρίνιζαν μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η σχετική ρύθμιση θα περιληφθεί στον εφαρμοστικό νόμο.
Ο συντελεστής, σχεδιάζεται να κυμανθεί από 3% ως 7%, για εισοδήματα άνω των 8.000 ευρώ, ενώ θα γίνει και διαβούλευση για την έκταση της χρονικής εφαρμογής του.
Θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά 1% έως 3% για εισοδήματα από 8.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ δραστική θα είναι η μείωση των φοροαπαλλαγών.
Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται και η εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Τι μας περιμένει στη φορολογία
Αναλυτικά σε ότι αφορά τα νέα φορολογικά μέτρα προβλέπονται τα ακόλουθα:
*Ειδική εισφορά αλληλεγγύης για φυσικά πρόσωπα, αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης και τεκμήρια για ελεύθερους επαγγελματίες από τα οποία προβλέπεται να εισπραχθούν 400 εκατ. ευρώ για το 2011 και 1,4 δισ. ευρώ το 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Το σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι η ειδική εισφορά να αφορά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ με βάση κλίμακα.
*Αξιολόγηση και μείωση των φοροαπαλλαγών, μέτρο από το οποίο εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 100 εκατ. ευρώ το 2011 και 500 εκατ. ευρώ το 2012 ενώ άλλα 300 εκατ. ευρώ προβλέπονται για το 2014
*Αύξηση του ΦΠΑ στη εστίαση από το 13% στο 23% που θα επιβληθεί από την 1 Σεπτεμβρίου 2011 και θα αποδώσει έσοδα 300 εκατ. ευρώ φέτος και 700 εκατ. ευρώ το 2012.
*Αλλαγή στο φόρο ακίνητης περιουσίας μέσω διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Εξετάζεται συγκεκριμένα να μειωθεί το αφορολόγητο όριο που σήμερα είναι 400.000 ευρώ (αντικειμενικής αξίας) στα επίπεδα των 100.000 ευρώ που σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα πληρώσουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Από το μέτρο προβλέπεται να εισπραχθούν 500 εκατ. ευρώ το 2011 και συνολικά 1,215 δισ. ευρώ μέχρι και το 2015
*Ρύθμιση στα αυθαίρετα μέτρο από το οποίο προσδοκώνται έσοδα 300 εκατ. ευρώ φέτος.
*Αλλαγή στη δομή του φόρου καπνού με βάση την οποία θα αυξηθεί ουσιαστικά ο φόρος στα φθηνότερα τσιγάρα. Εκτιμώνται έσοδα 150 εκατ. ευρώ φέτος και επιπλέον 150 εκατ. ευρώ το 2012
*Αύξηση των τελών κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων για το 2012 τα οποία θα εισπραχθούν φέτος και αναμένεται να αποδώσουν 100 εκατ. ευρώ
*Έκτακτη εισφορά σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, μεγάλης αξίας ακίνητα, σκάφη και πισίνες, μέτρο από το οποίο προσδοκώνται έσοδα 100 εκατ. ευρώ φέτος.
*Φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών από την οποία προσδοκώνται έσοδα φέτος ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Συντάξεις και επιδόματα
Πακέτο μέτρων που αφορά τις συντάξεις όπως η μείωση των επικουρικών, αύξηση εισφορών για τις κύριες και περικοπές στο εφάπαξ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Αναλυτικά τα μέτρα που προβλέπονται είναι:
*Ο εξορθολογισμός των επιδομάτων και της λίστας των δικαιούχων του ΟΕΕ- ΟΕΚ και του ΟΑΕΔ καθώς και άλλων κοινωνικών επιδομάτων με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. Από το μέτρο αυτό προβλέπονται να εξοικονομηθούν 345 εκατ. ευρώ το 2011 και συνολικά 665 εκατ. ευρώ έως το 2015.
*Η μείωση του εφάπαξ των συντάξεων σύμφωνα με τις εισφορές από το οποίο προβλέπεται να εξοικονομηθούν 120 εκατ. ευρώ το 2011 και συνολικά 250 εκατ. ευρώ ως το 2015
*Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση πόρων 50 εκατ. ευρώ το 2011 και συνολικά 860 εκατ. ευρώ ως το 2015
*Επιβολή ειδικής εισφοράς 8% στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών για ποσά πάνω από 1.700 ευρώ πλην όσων έχουν απολυθεί αυτοδικαίως ( π.χ. στρατιωτικοί, σώματα ασφαλείας) και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ. Από τα μέτρα αυτά προβλέπεται εξοικονόμηση δαπανών 88 εκατ. ευρώ φέτος και συνολικά 176 εκατ. ευρώ έως το 2015
*Μείωση της δαπάνης για κύριες συντάξεις του ΟΓΑ και στο κατώτατο όριο των συντάξεων των άλλων ασφαλιστικών ταμείων όπως και αυστηροποίηση των δικαιούχων με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας. Προβλέπεται εξοικονόμηση δαπανών από το μέτρο αυτό 100 εκατ. ευρώ για το 2012 και συνολικά 210 εκατ. ευρώ έως το 2015.
*Εισφορά αλληλεγγύης δημοσίων υπαλλήλων για την καταπολέμηση της ανεργίας η οποία προβλέπεται να αποφέρει έσοδα 455 εκατ. ευρώ το 2011
*Εισφορά αλληλεγγύης ελευθέρων επαγγελματιών για την καταπολέμηση της ανεργίας που θα αποδώσει 100 εκατ. ευρώ φέτος.
*Αύξηση της εισφοράς του ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας ( μισθωτών και εργοδοτών) από την οποία προσδοκώνται έσοδα 74 εκατ. ευρώ φέτος και 305 εκατ. ευρώ έως το 2015.
Νέο άνοιγμα για συναίνεση
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ότι θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία για να περάσουν τα νέα μέτρα, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θα ζητήσει ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο δεν συνδυάζονται με δημοψήφισμα, ανέφερε, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αυτονόητα διλήμματα δεν τίθενται ποτέ σε δημοψήφισμα, υπενθύμισε ωστόσο ότι ο ίδιος έχει δεσμευθεί για την κατάθεση νόμου που να διέπει τα δημοψηφίσματα ώστε να είναι έτοιμος όποτε χρειαστεί.
Ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι οι επόμενες μέρες και εβδομάδες είναι κρίσιμες, σημείωσε ότι θα πράξουμε το καθήκον μας, ενώ υπογράμμισε ότι είναι καθοριστικό να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας.
Γι’ αυτό επιμένω στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θα επιμείνει στην υπερψήφιση του Μνημονίου από μια ευρύτερη πλειοψηφία.
Από την κατάθεση του σχεδίου ως την ψήφισή του θα υπάρξει πρόσκληση διαλόγου και συνεργασίας στις δυνάμεις που έχουν την βούληση, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας διαλόγου, είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι εφόσον υπάρχει συμφωνία με τον κ. Σαμαρά στους στόχους, τότε από τη μεριά του δεν υπάρχει κανένα ταμπού για εξεύρεση τρόπων επίτευξης των στόχων.
"Γραμμή-γραμμή να συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχέδιο με ρεαλιστικούς στόχους" είπε ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας ότι η πόρτα του είναι ανοιχτή για συνεργασία.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση με τους πολίτες και επεξήγηση της κυβερνητικής προσπάθειας μακριά από τον λαϊκισμό, όπως ανέφερε και την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution