Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Πάμε ολοταχώς για δημοψήφισμα


Ραγδαίες εξελίξεις δρομολογήθηκαν στο μαραθώνιο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, όπου ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε κάθε σκέψη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ωστόσο επανέφερε πιο δυναμικά το θέμα της διενέργειας δημοψηφίσματος.

Οι πρόωρες εκλογές τέθηκαν στο τραπέζι, αλλά ο κ. Παπανδρέου τις απέκλεισε, όμως σε ότι αφορά τη διενέργεια δημοψηφίσματος, θέμα για το οποίο είπε ότι το συζήτησε και στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός φέρετε να είπε: "αν είναι ας κάνουμε και δημοψήφισμα για να μάθουμε το διακύβευμα". Έδωσε μάλιστα εντολή στον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, να προωθήσει όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διενέργειά του.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το δημοψήφισμα δεν μπορει να γίνει πριν από τον Σεπτέμβριο και ότι δεν θα αφορά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Υποστηρίζουν επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου, μετά και τις σημερινές διαφοροποιήσεις της Γερμανίας σχετικά με το δεύτερο πακέτο στήριξης, φαίνεται πως προσανατολίζεται στο να περάσει άμεσα, μόνο τα μέτρα που απαιτούνται για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης. Έτσι το δεύτερο πακέτο στήριξης και η δέσμη των νέων σκληρών μέτρων αναγκαστικά θα μετατεθούν για τον Σεπτέμβριο. Δεν αποκλείεται πάντως να πρόκειται και για ένα διαπραγματευτικό όπλο απέναντι στις έντονες πιέσεις των ευρωπαίων εταίρων.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, σημειώνοντας ότι η διαπραγμάτευση για το νέο πακέτο βοήθειας δεν έχει ολοκληρωθεί.

"Σήμερα, διακυβεύεται από τις αποφάσεις μας, αλλά και από την εν γένει στάση μας μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής, η ίδια η πατρίδα μας και το μέλλον της, καθώς η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας δεν έχει ολοκληρωθεί», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι η χρεοκοπία της χώρας έχει αποφευχθεί μέχρι σήμερα αλλά παραμένει ως «διακύβευμα».

Παραδέχθηκε επίσης ότι τέθηκε θέμα παραμονής της χώρας στο ευρώ και ότι η διασφάλισή της αποτέλεσε τη δεύτερη Σε ότι αφορά τις αντιρρήσεις υπουργών και βουλευτών ο κ. Παπανδρέου φέρεται να είπε ότι όποιος αντιδρά ας έρθει να μας κάνει τις προτάσεις του.

Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "είναι πατριωτικό καθήκον να δημιουργήσουμε ένα κράτος και μια οικονομία που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον", επέμενε στη συναίνεση, αλλά διευκρίνισε ότι δεν ζητά αυξημένη πλειοψηφία για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

"Δεν κάνουμε εκβιασμούς" είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά πολιτικό και ότι μιλάει για την καλλιέργεια της εθνικής συνεννόησης, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Star

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution