Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

Συγκλονιστικό βίντεο με τις επιπτώσεις του τσιγάρου


Σάπια δόντια, άρρωστοι πνεύµονες, µωρά πνιγµένα στον καπνό, ένας νεκρόςκαπνιστής, άλλος µε µάσκα οξυγόνου και ένας τρίτος µε τραχειοτοµή. Δεν θα διαφωνήσει κανείς: είναι εικόνες που σοκάρουν. Για την αµερικανική κυβέρνηση, ωστόσο, είναι ο πιο αποτελεσµατικός τρόπος ώστε να πεισθούν οι καπνιστές να γυρίσουν για πάντα σελίδα στη ζωή τους.

Συνολικά εννέα εικόνες συνοδευόµενες από παρόµοιες προειδοποιήσεις («Το κάπνισµα µπορεί να σε σκοτώσει», «Ο καπνός µπορεί να βλάψει τα παιδιά σας», «Το κάπνισµα προκαλεί εγκεφαλικά και εµφράγµατα»…) θα καλύπτουν και τις δύο πλευρές των πακέτων στην Αµερική από το φθινόπωρο του 2012.
Η κυβέρνηση είχε αρχικά στη διάθεσή της 36 εικόνες. Στις συγκεκριµένες εννέα κατέληξε έπειτα από έρευνα στην οποία συµµετείχαν 18.000 Αµερικανοί, οι οποίοι τις επέλεξαν ως τις πιο αποτελεσµατικές κατά του καπνίσµατος.
«Ο,τι βρίσκεται πάνω στο πακέτο είναι σηµαντικό. Εάν όµως θέλεις πραγµατικά να µειώσεις τον αριθµό των καπνιστών, πρέπει να εισβάλεις µέσα στο πακέτο και να τα βάλεις µε ουσίες όπως η νικοτίνη», αντιτείνει ο δρ Γκρέγκορι Κόνολι, ειδικός σε θέµατα καπνού, από τη Σχολή Δηµόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.
Είναι γεγονός πως ένα µικρό ποσοστό όσων συµµετείχαν στην έρευνα – καπνιστές στη συντριπτική πλειονότητά τους – δεν κλονίστηκε ούτε ελάχιστα. «Είναι πράγµατα που ήδη γνωρίζω. Θα συνεχίζω να καπνίζω», λέει η 46χρονη Χάριτον. «Υπάρχουν τόσοι άλλοι κίνδυνοι. Η παχυσαρκία, ας πούµε», προσθέτει η 28χρονη Χαϊλέι, ενώ ο 34χρονος Σαϊφούλ θεωρεί πως η αύξηση της τιµής θα ήταν πολύ πιο αποτελεσµατική.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution