Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Ανεξέλεγκτη βία κατά μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας


Εκατοντάδες είναι οι μετανάστες που δέχονται επιθέσεις από οργανωμένες συμμορίες που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι τιμωροί.
Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις μετά την άγρια δολοφονία του 44χρονου Έλληνα για μία κάμερα.
Η παράνομη βία ακροδεξιών ομάδων που έχουν στήσει ένα αδυσώπητο κυνήγι μεταναστών, αποτελεί ένα υπαρκτό φαινόμενο που τους τελευταίους 8 με 10 μήνες παρουσιάζει έντονες αυξητικές τάσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία των ΜΚΟ που διατηρούν πολυϊατρεία στο κέντρο, των Γιατρών του Κόσμου και της "Πράξις", μόνο το τελευταίο οκτάμηνο, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", αναζήτησαν ιατρική φροντίδα περισσότεροι από 500 μετανάστες -δύο κάθε ημέρα κατά μέσο όρο-.
Στο πολυϊατρείο της "Πράξις" καταγράφηκαν τους τελευταίους 8 μήνες 206 περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά μεταναστών, με τα περισσότερα θύματα να είναι άνδρες 25-45 ετών, ενώ ανάμεσά τους είναι και 45 γυναίκες, ακόμη και μικρά παιδιά.
Η βία κατά των γυναικών εκδηλώνεται συνήθως με τρικλοποδιές, σπρωξιές, τράβηγμα της μαντίλας, φτύσιμο και βρισιές, ενώ για τους άνδρες είναι πολύ πιο άγρια.
Τους μαχαιρώνουν με σουγιά ή μαχαίρι στο σώμα, τους ανοίγουν με χτυπήματα το κεφάλι, τους χτυπούν στο πρόσωπο, τους ρίχνουν στο έδαφος και τους κλοτσούν στην κοιλιά.
Στα περιστατικά βίας δεν περιλαμβάνονται καταστροφές περιουσιών και οργανωμένες επιθέσεις ή φθορές σε σπίτια, ενώ ερευνώνται και καταγγελίες για ύποπτες περιπτώσεις δολοφονιών.
Τα θύματα είναι τρομοκρατημένα και δεν κάνουν καταγγελίες στις αρχές, αφού στην πλειονότητά τους είναι παράνομοι μετανάστες και απειλούνται με σύλληψη και απέλαση.
Για την ΕΛ.ΑΣ., όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", ούτε υπάρχουν τέτοια εγκλήματα ούτε εμπλέκονται στελέχη της σε αυτά. Τα περισσότερα τα αποδίδει σε "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" μεταξύ των μεταναστών.
Οι καταγγελίες, ωστόσο, συνεχίζονται, με τα θύματα να επισημαίνουν ότι υπάρχουν και όργανα της τάξης που χτυπούν μετανάστες στο δρόμο. Η ΕΛ.ΑΣ., όταν δεν αφήνει προκλητικά ατιμώρητες τις παράνομες συμπεριφορές των οργάνων της, κάνει τα στραβά.
Με έγγραφό της προς την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) τον περασμένο Φεβρουάριο διαβεβαίωνε ότι δεν έχει διαπιστώσει καμία παρανομία ή περιστατικό βίας σε βάρος μεταναστών ή άλλων ευαίσθητων ομάδων με ρατσιστικό κίνητρο.
"Τα περιστατικά βίας, στα οποία εμπλέκονται αστυνομικοί, σπάνια διερευνώνται ή καταλήγουν σε δίκαιη τιμωρία. Η αστυνομία ως θύτης μένει ατιμώρητη, οπότε τα θύματα θεωρούν μάταιο να προβούν σε οποιαδήποτε καταγγελία ρατσιστικής βίας κατά αστυνομικού.
Η αστυνομία ως αμέτοχος παρατηρητής ενώπιον επιθέσεων από ακροδεξιές οργανώσεις και ομάδες δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή της να προστατεύει τα θύματα ρατσιστικής βίας", απαντά η ΕΕΔΑ, επισημαίνοντας ότι ουδέποτε διερευνήθηκαν και οι επίμονες καταγγελίες για υπόγειες διασυνδέσεις της ΕΛ.ΑΣ. με δράστες ρατσιστικής βίας.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution