Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Η συνέντευξη του 18χρονου hacker n-splitter στο Έθνος

Εχει όλα τα χαρακτηριστικά της ηλικίας του. Σγουρά μακριά μαλλιά, λίγα παραπανίσια κιλά και μια αφέλεια 18άρη. Αν κανείς συναντούσε τυχαία στον δρόμο τον Αλέξανδρο Π., σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως ο νεαρός αυτός, αυτό το γελαστό παιδί με τη φαρδιά κάπρι βερμούδα και τα αθλητικά παπούτσια, θα μπορούσε να είναι το ίδιο πρόσωπο με τον καταζητούμενο παγκοσμίως χάκερ που κατάφερε να κάνει άνω-κάτω το FBI και την Interpol.
Κι όμως, ο χάκερ-θαύμα φαίνεται πως ξεκίνησε να επιτίθεται σε ιστοσελίδες από τα 15 του. Η Interpol? κατάλαβε καλά τι εστί "n-splitter" από το 2008 και το FBI το 2009. Και ήταν τόσο καλός, που εδώ και τρία χρόνια, οι κορυφαίες αστυνομικές Αρχές του κόσμου αναζητούσαν τα ηλεκτρονικά του ίχνη.
Ηρθαν Αμερικανοί
Οταν πια στις αρχές της εβδομάδας η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ τον εντόπισε, Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν υπερατλαντικό ταξίδι για να τον συναντήσουν. Τόση περιέργεια τους είχε προκαλέσει ο νεαρός Ελληνας από το Μπραχάμι. "Τα μεγαλοποιούν... Δεν είμαι και genius", είπε με συνεπή ειλικρίνεια ο ίδιος στο "Εθνος της Κυριακής", λίγη ώρα μετά την αποφυλάκισή του...
Τον συναντήσαμε μεσημέρι της Πέμπτης έξω από το σπίτι του, όπου έφτανε ύστερα από τέσσερις μέρες κράτησης στη ΓΑΔΑ. Ωρα μία το μεσημέρι, είχε αφήσει πίσω του την... αστυνομική του περιπέτεια για να βρεθεί ξανά κοντά στη μητέρα του και στις δύο μεγάλες του αγάπες: τον υπολογιστή και τη μοτοσικλέτα του...
Το «διάσημο» τατουάζ του 18χρονου χάκερ που βάλθηκε να κάνει τρόπο ζωής
Το «διάσημο» τατουάζ του 18χρονου χάκερ που βάλθηκε να κάνει τρόπο ζωής
"Δεν θέλω να κάνω καμία δήλωση. Μόνο ένα τσιγάρο θέλω. Εχεις;", ήταν η πρώτη του κουβέντα, για να συμπληρώσει με χιούμορ: "Παντελής έλλειψη νικοτίνης...". Κι ενώ είχε πρόθεση να "χαθεί" στην είσοδο της πολυκατοικίας του "σαν να μη με είδατε ποτέ", μία σκέψη φάνηκε να αλλάζει τα σχέδιά του. "Δεν είναι κανένας πάνω, λείπει η μάνα μου και όταν με συνέλαβαν φυσικά και δεν με άφησαν να πάρω κλειδιά του σπιτιού μαζί μου...", μας εξηγεί, κάπως μαλακωμένος...
Λίγο η νικοτίνη, λίγο η μεσημεριανή ραστώνη της γειτονιάς, ο 18χρονος φάνηκε να χαλαρώνει. "Πέρασα πολλά", μας λέει. "Αλλά φαίνεται πως όλα θα πάνε καλά. Δεν έχω κάνει κάτι φοβερό, δεν είμαι καμιά ιδιοφυΐα. Εσείς οι δημοσιογράφοι τα παραλέτε...", θα μας πει, τονίζοντας ότι επ΄ουδενί δεν θα ήθελε να φωτογραφηθεί.
Ο φακός του «Eθνους της Κυριακής» τον κατέγραψε στη μηχανή του φίλου του που ήρθε να τον... «απαγάγει» προς ασφαλές περιβάλλον
Ο φακός του «Eθνους της Κυριακής» τον κατέγραψε στη μηχανή του φίλου του που ήρθε να τον... «απαγάγει» προς ασφαλές περιβάλλον
Εμεινε μαζί μας ελάχιστα, μέχρι που ήρθε ένας φίλος του με μηχανή για να τον πάρει και να... χαθούν σε πιο ασφαλές περιβάλλον. Ωστόσο όμως είχε προλάβει να μας δείξει τα δύο "διάσημα" τατουάζ του.
Συλλέκτης εμπειριών
Στα δυο του χέρια, από τον καρπό μέχρι τον αγκώνα, ξεχώριζαν, σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους ξένες γλώσσες. Το ένα στα αραβικά και το άλλο στα εβραϊκά, αλλά και τα δύο με την ίδια μετάφραση: "Ο καπιταλισμός είναι ευκαιρία και η ευκαιρία ελευθερία". Κι όταν τον ρωτήσαμε γιατί σε αυτές τις γλώσσες, μας είπε απλά ότι "όλα είναι θέμα πολιτισμού και ιστορίας".
Η ευφυΐα του 18χρονου αγοριού εντυ­πω­σίασε τους διώκτες του... Στη φωτό τα υλικά που κατέσχεσε η Δίωξη Ηλ. Εγκλήματος από το σπίτι του στο Μπραχάμι
Η ευφυΐα του 18χρονου αγοριού εντυ­πω­σίασε τους διώκτες του... Στη φωτό τα υλικά που κατέσχεσε η Δίωξη Ηλ. Εγκλήματος από το σπίτι του στο Μπραχάμι
"Ο,τι έκανα το έκανα για το χρήμα", φέρεται να είπε σε αξιωματικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που τον ρώτησε πώς γίνεται να συμμετέχει σε πορείες, αφού το μόνο που ήθελε ήταν να πλουτίσει και να γίνει καπιταλιστής: "?Ο άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει τα πάντα κι εγώ είμαι συλλέκτης εμπειριών", απάντησε αποστομωτικά ο Αλέξανδρος.
Το ίδιο μας είπαν ότι έλεγε και στους φίλους του, που επίμονα τον ρωτούσαν τι σημαίνουν τα ακατάληπτα γράμματα στην ωλένη του.
Εκμυστηρεύσεις φίλων του
"Είναι πολύ πιο μπροστά από την εποχή του"
Αγαπητός στην περιοχή του, με αρκετούς φίλους και "εμφανίσεις" στη γειτονιά, ο Αλέξανδρος δεν είχε δείξει σημάδια ανθρώπου που ξοδεύει πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή του. Περισσότερο φαινόταν "κολλημένος" με τη μηχανή του, μια μπλε εντούρο που πάρκαρε σταθερά απέναντι από την είσοδο του σπιτιού του, αλλά και τα διάφορα γκάτζετ που είχε πάνω του. "Το χαρακτηριστικό του Αλέξανδρου ήταν πάντα τα ακουστικά που είχε στα αφτιά. Ομως δεν άκουγε μουσική, αλλά reading books (βιβλία που έχουν μετατραπεί σε ηχητικό αρχείο και αντί να διαβάζονται, ακούγονται), από τα οποία μάθαινε πολλά. Τα περισσότερα -αν όχι όλα- ήταν στα αγγλικά, τα οποία ξέρει άψογα χάρη στον προσωπικό του κόπο" μας είπε ένας από τους φίλους του.
"Με αυτά τα ακουστικά καθόταν με τις ώρες και μαστόρευε στη μηχανή του, έφτιαχνε, έβαφε, ''μάζευε'', φρόντιζε, και μετά, με λίγες προμήθειες από το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς, έφευγε για το βουνό".
Σε όλους έλεγε πως ασχολούνταν με επιχειρήσεις στο Διαδίκτυο. "Δεν τον ενδιέφερε το σχολείο, είχε μείνει δύο χρονιές και φέτος θα έδινε πανελλήνιες. Ομως το όνειρό του ήταν να στήσει μια πρωτοποριακή επιχείρηση, κάτι δημιουργικό και καινούργιο, όπως ακριβώς είναι και ο ίδιος: μπροστά από την εποχή του" λέει άνθρωπος που μαζί του είχε κάνει ατέλειωτες συζητήσεις για τα επαγγελματικά του σχέδια. "Κάναμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Ο Αλέξανδρος είναι πανέξυπνο παιδί, πάνω από τον μέσο όρο. Προφανώς γι' αυτό κατάφερε μόνος του, αυτοδίδακτος, να φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο στους υπολογιστές και τα προγράμματα. Αν δεν είσαι πολύ καλός, δεν μπορείς να γίνεις χάκερ και μάλιστα... καταζητούμενος!" τονίζει.
Ο Αλέξανδρος, αν και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια από τότε που έχασε τον πατέρα του, δεν έχασε ποτέ το χιούμορ, τη διάθεση και την ευγένειά του.
Η μητέρα του, ρουμανικής καταγωγής όπως μας είπαν, δεν είχε μόνιμη δουλειά και έκανε μεροκάματα, με αποτέλεσμα να τα βγάζουν δύσκολα πέρα. "Με αυτό τον τρόπο ήταν πολιτικοποιημένος ο Αλέξανδρος. Δεν κατέβαινε σε πορείες, δεν ασχολήθηκε ούτε με τους αγανακτισμένους. Αλλά ο ίδιος γνωρίζει από οικονομικές δυσκολίες και είχε αποκτήσει κοινωνική συνείδηση" μας λένε.
Μέχρι που ο πιτσιρικάς άρχισε τις επιχειρήσεις στο Ιντερνετ. Μικροδουλίτσες για να βγάζει το μεροκάματο, sites ενηλίκων και άλλα, ώστε να μπορεί να συμμετέχει στα έξοδα του σπιτιού. "Πάντως δεν ήταν προκλητικός" εξηγεί ένας από τους δικούς του. "Μένει στο ενοίκιο, έχει μια παλιά μηχανή που φτιάχνει ο ίδιος, αγόρασε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο για να πηγαίνει εκδρομές και γενικά δεν έκανε υπερβολές. Αν ήταν, όπως λένε, απατεώνας, θα μπορούσε να είναι ζάπλουτος και να ζει σε κάποιο νησί του Ειρηνικού... Ο Αλέξανδρος μάλλον προτιμούσε να ζει συνετά, κάτω από τα... ραντάρ των αρχών".
Γνωστή σε όλους ήταν η αγάπη του για το χρηματιστήριο. "Αγόραζε οικονομικές εφημερίδες και ενδιαφερόταν πολύ για το χρηματιστήριο. Αν και δεν είχε σχετικές γνώσεις, με το διάβασμα και την αναζήτηση απέκτησε. Τώρα διαβάζει ισολογισμούς εταιρειών και βγάζει μόνος του τα συμπεράσματά του για τις επενδύσεις του".
Οι επιδόσεις του "Σπλίτι"
12 ετών είχε κάνει "κατάληψη" σε 3 sites
Οι φίλοι του λένε ότι αγόρασε τον πρώτο του υπολογιστή όταν ήταν μόλις 12 ετών και σύντομα ανακάλυψε μέσα στην οθόνη του έναν καινούργιο υπέροχο κόσμο. Υπερκινητικός και δημιουργικός, ο πιτσιρικάς άρχισε να ψάχνει πληροφορίες για τη λειτουργία του όχι τόσο στα ελληνικά, αλλά στα αγγλικά. Μέσα σε λίγο χρόνο, κατάφερε να αποκτήσει γνώσεις που ξεπερνούσαν την ηλικία του και πολλοί ενήλικες σέρφερ θα ζήλευαν.
Λένε ότι στα 13 του ήδη κατάφερε να "σπάσει" τα συστήματα ασφαλείας μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών και να γίνει κάτοχος των αρχείων της. Η υπογραφή που επέλεξε για τον εαυτό του ήταν το n-splitter, που σημαίνει "διαχωριστής", ενώ σε πιο ελεύθερη απόδοση splitter μπορεί να ονομαστεί κι "αυτός που δημιουργεί νέες κατηγορίες στην ταξινόμηση".
Είμαι περήφανος
"Γνώρισα τον Splitter πριν μια 7ετία στο τότε Mirc", διηγείται ένας από τους διαδικτυακούς του φίλους. "Εμπαινε, έβγαινε και είχε ξεχαρβαλώσει δύο-τρία sites. Tους είχε κάνει κατάληψη. O Splitter με συμπαθούσε, εκείνη την εποχή ήμουν γύρω στα 20. Οταν έμαθα τι ηλικία ήταν ο Σπλίτι έπαθα σοκ, ήταν 12 ετών και "χάκευε" ήδη κανάλια στο Mirc. Είχε ολοκληρωμένες πολιτικές ιδέες. Στην αρχή πίστευα πως μας δούλευε, αποκλείεται να ήταν 12-13, δεν μπορεί...
Κι όμως, όλοι μέσα στο κανάλι μου έλεγαν το ίδιο, ο Σπλίτι ήταν όντως 12. Δεν τον ενδιέφερε η τέχνη, αν και πίστευε πως η τέχνη είναι αφηρημένα μαθηματικά. Δεν τον ενδιέφερε καθόλου η ποίηση, όμως τον ενδιέφερε η ποίησή μου, πίστευε πως θα μπορούσε να με καταλάβει αν με μετέφραζε με αριθμούς, πίστευε πως η ποίησή μου είναι ανεξιχνίαστη... ?Χάκευε? συχνά κανάλια (channels) εκεί μέσα...
Συχνά έλεγε πως ήμουν ο μόνος άνθρωπος που συμπαθεί από όλους αυτούς που γράφουν ή ασχολούνται με όλα αυτά τα θέματα. Ηταν ένα φάντασμα του net, ό,τι πιο γρήγορο, ταχύτατο και εξελιγμένο γνώρισα ποτέ στον χώρο του net. Ενας γατόπαρδος, ένα τσιτάχ του δικτύου. Είμαι περήφανος που γνώρισα και είχα διαδικτυακό φίλο τον Σπλίτι", αναφέρει χαρακτηριστικά ο φίλος του.
Το μοιραίο λάθος
Το λάθος που τον πρόδωσε ήταν ένα ηλεκτρονικό αποτύπωμα που δεν έσβησε επαρκώς σε έναν proxy, υποθέτουν οι γνώστες του διαδικτύου. Αυτό το λάθος ήταν αρκετό για τον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανόλη Σφακιανάκη, ο οποίος τον εντόπισε αμέσως. Η σύλληψή του ήταν θέμα ωρών...
Κατά τις τέσσερις μέρες που έμεινε κρατούμενος, ο Αλέξανδρος "κέρδισε" τους ειδικούς της Δίωξης με το χιούμορ, το χαμόγελο και την εξυπνάδα του. Τόσο, που αν τον "φέρουν στα νερά τους", θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για την ΕΛΑΣ, αν και στο πίσω μέρος του μυαλού τους αναρωτιούνται μήπως θα έπρεπε να τον αφήσουν να αξιοποιηθεί στη μεγαλύτερη υπηρεσία πληροφοριών του πλανήτη...
Ο "πλοηγός" του
Είναι ισάξιος των κορυφαίων του κόσμου Σε ηλικία 15 χρόνων, ο n-splitter υπέγραφε τις ιντερνετικές επιθέσεις, δοκιμάζοντας σιγά σιγά τον εαυτό του, τις γνώσεις και τις δυνάμεις του. Στα 16 του, δημιούργησε το δικό του πλοηγό για το Ιντερνετ, τον οποίο διέθετε δωρεάν. Οι ειδικοί του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος λένε πως ο πλοηγός που επινόησε ο μεγαλύτερος Ελληνας χάκερ είναι ισάξιος των πλοηγών μεγάλων αμερικανικών εταιρειών που σπάνε τα ταμεία παγκοσμίως και οι ιδιοκτήτες τους θεωρούνται από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου. Οποιος έπεφτε στην παγίδα και εγκαθιστούσε τον πλοηγό του, ο υπολογιστής του υπάκουε αποκλειστικά στον... n-splitter. Σύμφωνα με έρευνα της Δίωξης, τουλάχιστον 10.000 χρήστες του δικτύου είχαν εγκαταστήσει το λογισμικό του στον υπολογιστή τους.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
mapsara@pegasus.gr
ETHNOS

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου - Google | Press Release Distribution