Μαζικά σε 26 ευρωπαϊκές πόλεις
Η συγκεκριμένη κινητοποίηση είχε πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και επίτης ουσίας ένωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους μέσω του Διαδικτύου σε μία αυθόρμητη κίνηση συμμετοχής σε ένα μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας. «Δεν είμαστε προϊόντα στα χέρια πολιτικών και τραπεζών. Απαιτούμε τώρα πραγματική δημοκρατία. Ενωθείτε μαζί μας, όποια κι αν είναι τα πολιτικά σας πιστεύω», έγραφε το κάλεσμα των διοργανωτών.
Η σελίδα «EUROPEAN REVOLUTION 29ΤΗ ΜΑΥ-ALL CITIES OF EUROPE», που δημιουργήθηκε στο Facebook αριθμούσε πάνω από 85.000 άτομα τα οποία δήλωσαν πως θα παρευρεθούν στις ταυτόχρονες συγκεντρώσεις που προγραμματίστηκαν σε περισσότερες από 130 πλατείες 26 και πλέον πόλεων.
Τα πανό και τα συνθήματα στο ίδιο μήκος κύματος.
«Πραγματική Δημοκρατία τώρα» ανέφερε πανό που αναρτήθηκε πάνω σε ένα στύλο στη Βασ. Σοφίας. Την στιγμή που συνθήματα όπως «κλέφτες-κλέφτες», «να φύγουν όλοι», «ένα μπ…λο είστε» και σφυρίχτρες δονούσαν την ατμόσφαιρα. Καθ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης ταμπούρλα έδιναν τον ρυθμό, ενώ τα φάσκελα προς το Κοινοβούλιο έπεφταν βροχή.
Τα ξένα ΜΜΕ
Όπως είναι φυσικό οι χθεσινές κινητοποιήσεις με την τεράστια ελληνική συμμετοχή αντίστασης και διαμαρτυρίας στα εξοντωτικά για τον μέσο πολίτη μέτρα λιτότητας απασχόλησαν και τα διεθνή ΜΜΕ.
Τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρθηκαν στα όσα συνέβησαν χθες στο Σύνταγμα. Όπως είναι αναμενόμενο σε παρόμοιες περιπτώσεις, οι εκτιμήσεις για τον όγκο του πλήθους απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα, αφού τα περισσότερα Μέσα αντλούν πληροφορίες από την ελληνική αστυνομία. Έτσι, οι ξένοι "είδαν" μόλις 20.000-40.000 λαού χθες στο Σύνταγμα, τη στιγμή που ο κόσμος ήταν το λιγότερο διπλάσιος.
Ωστόσο, τα σχόλια που συνοδεύουν τις αναφορές στην συμμετοχή των Αθηναίων στην "Πανευρωπαϊκή Ημέρα Επανάστασης", η οποία οργανώθηκε από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, είναι θετικά. Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ανέφερε ότι η συμμετοχή ήταν μεγάλη, δεδομένου ότι "στην Ελλάδα, οι διαδηλώσεις ελέγχονται συνήθως στενά από τα εργατικά συνδικάτα και τα κόμματα".
Στο ίδιο μήκος κυμαίνεται και το κείμενο του Reuters που αφορά τις εκδηλώσεις στην Αθήνα. Περίπου 30.000 κόσμου "είδε" η ελληνική αστυνομία και αναμετέδωσε το Reuters, το οποίο υπογραμμίζει: "Υποκινούμενοι από το Facebook, παρά από τα πολιτικά κόμματα και τα εργατικά συνδικάτα (οι Έλληνες) εναντιώθηκαν κατά των Ελλήνων πολιτικών και των ξένων δανειστών".
Και το αμερικανικό CBS αναφέρει ότι υπήρχαν 30.000 πολίτες στο Σύνταγμα. Λέει ότι ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Ελλάδα τον καιρό της οικονομικής κρίσης και η πρώτη που οργανώθηκε "αυθόρμητα" μέσω ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Προσθέτει επίσης ότι οι συγκεντρωμένοι έδειχναν προς την Βουλή και φώναζαν "Κλέφτες! Κλέφτες!" και άλλα συνθήματα κατά του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου