Η δήλωση της Μαρίας Δαμανάκη ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι στο τραπέζι, όπως και η μεθόδευσή της υποτίθεται ότι έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στις Βρυξέλλες και ο επίτροπος Ολι Ρεν έσκισε τα ρούχα του για να διαβεβαιώσει ότι τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί ποτέ και πουθενά στην ευρωζώνη. Στην Ελλάδα, στις άλλες χώρες, στα μέσα ενημέρωσης και στις αγορές δεν ξαφνιάστηκε κανείς. Ολοι ξέρουμε εδώ και μήνες ότι μια επιτροπή που μελετά «σενάρια για κάθε ενδεχόμενο» έχει συσταθεί και λειτουργεί δίπλα στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και στον επικεφαλής του προσωρινού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ. Αυτή η επιτροπή έχει επεξεργαστεί και το εναλλακτικό σενάριο περί υποχρέωσης της Ελλάδας να επιστρέψει στη δραχμή.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτες διαρροές για επιστροφή στη δραχμή έγιναν λίγους μόλις μήνες μετά την ίδρυση του EFSF, πρόεδρος του οποίου είναι ο Γερμανός Κλάους Ρένγκλινγκ. Τα ομόλογα που εκδίδει τα εκδίδει με τη συνεργασία του γερμανικού γραφείου διαχείρισης χρέους, αν και ο οργανισμός εδρεύει στο Λουξεμβούργο και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τον Μάιο του 2010 ιδρύθηκε το EFSF και από τον Σεπτέμβριο άρχισαν οι διαρροές. Τον Δεκέμβριο του 2010 δημοσιεύθηκαν ολόκληρα κατεβατά από τις εκθέσεις πρόβλεψης των επιπτώσεων από την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, που αξιολογήθηκαν και από επενδυτές όπως η Pimco και έγιναν δημόσιες δηλώσεις ανθρώπων της αγοράς από τις οποίες είναι γεμάτο το Διαδίκτυο.
Πριν από δεκαπέντε ημέρες, όταν έγινε η «μυστική» συνάντηση στο Λουξεμβούργο μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, με τη συμμετοχή του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, το «Spiegel» αποκάλυψε την υποτιθέμενη μυστική συνάντηση και έγραψε πληροφορίες που είχαν εμφανώς διαρρεύσει από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ότι δηλαδή θα εξεταστεί το σενάριο της επιστροφής στη δραχμή. Πάλι διαψεύστηκαν όλα. Οπως και την Τετάρτη το βράδυ μετά τη δήλωση της Μαρίας Δαμανάκη, η οποία έγινε μόνο στα ελληνικά.
Οι Γερμανοί και ιδίως ο Σόιμπλε έχουν αποδείξει ότι όχι μόνο μελετούν και αποφασίζουν αλλά ότι διαπραγματεύονται και επιβάλλουν τις απόψεις τους. Πολιτικά φαίνεται από μακριά ότι η διαπραγμάτευση γίνεται για να δεχθούν όλοι αυτό που εκείνοι επιθυμούν επισείοντας τον κίνδυνο για τα χειρότερα. Για να μην τους ζητήσει κανείς μεταφορά πόρων από τις πλεονασματικές περιοχές της Ευρώπης στις ελλειμματικές, έχουν επιβάλει την άποψη ότι ο καθένας πρέπει να λύσει τα προβλήματά τους μόνος, αλλιώς υπάρχουν και χειρότερα, όπως η επιστροφή στη δραχμή.
Δώστε ό,τι έχετε
Στο εσωτερικό της Ελλάδας γίνεται κάτι ανάλογο με ολέθρια όμως αποτελέσματα, όπως, για παράδειγμα, ο εκφοβισμός ότι η Ελλάδα έχει χρήματα μέχρι τις 12 Ιουλίου και αν δεν πάρει την πέμπτη δόση του δανείου… προφανώς θα χρεοκοπήσει. Εκτός κι αν εγκριθεί χωρίς αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και της χώρας, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο 2011-2015 και το σχέδιο μαζικής εκποίησης της δημόσιας περιουσίας στην τιμή που θέλουν οι δανειστές και κάτω από νομικό καθεστώς κατασχεμένης περιουσίας.
Το αποτέλεσμα αυτών των «ελληνικών» εκβιαστικών διλημμάτων είναι να δέχεται η χώρα μεγαλύτερες πιέσεις, όπως είναι απολύτως φυσιολογικό για κάποιον που παραδέχεται ότι σε… λίγες ημέρες θα χρεοκοπήσει. Ανάλογη επίπτωση σε βάρος της Ελλάδας είχε και η έμπνευση του επικοινωνιακού μηχανισμού να θεωρήσει «καλή ιδέα» την πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου να κάνουμε δημοψήφισμα με το ερώτημα αν εμείς θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ ή προφανώς να επιστρέψουμε στη δραχμή. Είναι να απορεί κανείς με τέτοιες αυτοκαταστροφικές εμπνεύσεις που μας κόβουν τα πόδια αντί να τονώνουν το ηθικό μας. Τι άλλο να κάνει δηλαδή ο ταλαίπωρος Ελληνας μικροκαταθέτης όταν ακούει από τέτοιους ανθρώπους ότι σε λίγες ημέρες μπορεί και να χρεοκοπήσουμε αν δεν συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας; Αποσύρει τις καταθέσεις του και μετά τρέχουν όλοι μαζί να διαψεύδουν τον εαυτό τους για να τον πείσουν ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος!
Οι μπλόφες
Η αλήθεια είναι ότι και η πέμπτη δόση του δανείου είναι απολύτως εξασφαλισμένη, ακόμη και χωρίς συμφωνία με τους δανειστές η οποία μπορεί να καθυστερήσει. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κανένας νομικός τρόπος να υποχρεωθεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ και την ευρωζώνη. Ακόμη όμως κι αν είχε τρελαθεί και ο πρωθυπουργός και όλο το ελληνικό πολιτικό σύστημα και ήθελε να επιστρέψουμε στη δραχμή, θα χρειάζονταν πολύμηνες συζητήσεις, διαπραγματεύσεις και ψηφοφορίες στη Βουλή (περίπου δύο χρόνια), ενδεχομένως και δημοψήφισμα και φυσικά διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για να βρεθεί φόρμουλα να αποχωρήσουμε, όπως ακριβώς θα γινόταν αν θέλαμε οικειοθελώς να αποχωρήσουμε από την Ε.Ε., πράγμα που συνιστά μόνο το ΚΚΕ!
Και η εγγύηση του ΔΝΤ
Είναι πάντως απογοητευτικό να υπάρχει τέτοιου επιπέδου πολιτικό προσωπικό και στην Ελλάδα και στην Ε.Ε., που να μην μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι προς το συμφέρον όλων και του καθενός ξεχωριστά, αλλά να επισείουν τον αυτο-ακρωτηριασμό τους για να περάσουν τη γραμμή τους, η οποία λίγες ημέρες αργότερα αλλάζει κατεύθυνση κατά 180 μοίρες. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας, από τη στιγμή που έχει ανακατευτεί το ΔΝΤ και χορηγεί δάνεια έως το 2013. Το ΔΝΤ έχει καταστατικά απαράβατη δέσμευση πουθενά στον κόσμο να μη χορηγεί δάνεια αν υπάρχει πιθανότητα χρεοκοπίας στους επόμενους δώδεκα μήνες. Αν προκύψει τέτοιος κίνδυνος αμέσως διακόπτει τη χορήγηση δανείων και αναζητεί άλλες λύσεις, όπως είναι η αναδιάρθρωση του χρέους.
Ο τελευταίος έλεγχος βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που διενήργησαν τα αρμόδια στελέχη του ΔΝΤ και του οποίου τα αποτελέσματα επρόκειτο να ανακοινώσει ο Στρος Καν στη Μέρκελ την Κυριακή που πέρασε στο κρατητήριο, ήταν απογοητευτικός: το Ταμείο κατέληξε στην εκτίμηση ότι ακόμη και αν συγκεντρώνονταν πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ (πράγμα απίθανο) η Ελλάδα δεν είχε την παραμικρή ελπίδα επιστροφής στις αγορές το 2012, για να χρηματοδοτήσει τα χρεολύσια που θα έμεναν ακάλυπτα από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.
ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι είναι υποχρεωμένοι να χορηγήσουν το επιπλέον δάνειο των εξήντα δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, αλλιώς το ΔΝΤ θα αποχωρήσει μαζί με τα δάνειά του. Η «απειλή» λοιπόν που επισείουν και οι Ελληνες και οι Ευρωπαίοι είτε για πιθανότητα να μην πληρωθεί η 5η δόση είτε να επιστρέψουμε στη δραχμή είναι κενή περιεχομένου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια πολιτική επιλογή, την οποία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρόβαλε μιλώντας στη Βουλή στις 22 Δεκεμβρίου 2010 με τα εξής λόγια: «Εάν δεν πετύχει η πορεία εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τότε θα βρεθούμε σε μία Ευρώπη ισχνή και με προβλήματα και εμείς αλλά και άλλοι, όλοι θα έλεγα. Θα χρειαστεί τότε να αναδείξουμε τις δικές μας δυνάμεις, να κινηθούμε στην περιφέρειά μας, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική για να δημιουργήσουμε νέες συνεργασίες με την Κίνα, τη Ρωσία, την Ιαπωνία, να επενδύσουμε στη νέα γενιά, στα δικά μας πλεονεκτήματα χωρίς δάνειες δυνάμεις».
Espressonews
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου